Bakan Kurum Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

100 Günlük Eylem Programı hakkında bilgi vermek amacıyla basın mensuplarıyla bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ’’100 günlük eylem çerçevesinde 33 ilde millet bahçesi yapıyoruz. 22 tane Millet Bahçesini projelendiriyoruz’’ dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum basın mensuplarıyla bir araya gelerek hükümetin planladığı 100 Günlük Eylem Programı hakkında bilgi verdi. 100 Günlük Eylem Programı kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak 39 eylemleri olduğunu belirten ve bunlar hakkında detaylı bilgi veren Bakan Kurum, ’’Birinci eylem, İstanbul’da Marmara’yla Karadeniz’i birbirine bağlayacak yaklaşık 42 km uzunluğunda Kanal İstanbul projemiz. Bu asrın projesi diyebileceğimiz, İstanbul’a ve ülkemize değer katacak çok önemli bir proje. 43 km uzunluğundaki kanalın her iki tarafında yatay mimarinin hakim olduğu 4 katı geçmeyen, içinde fuar alanlarının, üniversite alanlarının, üniversite alanlarının içinde her türlü eğitimin, araştırmanın, Ar-Ge çalışmasının yapılabileceği alanlar, aklımıza gelen ne varsa bunların da içinde barındırıldığı modern iki şehir kurma arzusundayız. Bu şehirde yeni bir nüfus değil, daha çok İstanbul’un içindeki hasarlı diyeceğimiz veya yıkılması gereken binaların rezervi noktasında kullanılacak konutlar olacak. Bu kapsamda ilk 100 gün içerisinde 1/100.000 ölçekli planlarımız hızlı bir şekilde hazırlayacağız ve alt ölçekli planları da süreç içerisinde hızlı bir şekilde hayata geçirmeye çalışacağız. Ulaştırma vee Altyapı Bakanlığımız bu ihaleyi yapacak. Onlarla bir protokol yaptık. Bu protokol çerçevesinde bu arazi üretimini yapacağız. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız da çok yakın zamanda burasının ihalesine çıkıyor olacak. Örnek şehircilik diyeceğimiz bir şehircilik anlayışıyla bu projeyi hayata geçirmeye çalışacağız’’ ifadelerini kullandı.

’’100 günlük eylem çerçevesinde 33 ilde millet bahçesi yapıyoruz. 22 tane Millet Bahçesini projelendiriyoruz’’

Bir diğer proje olan Millet Bahçeleri hakkında bilgi veren Kurum konuşmasını şöyle sürdürdü:

’’Tüm şehirlerimizde Millet Bahçeleri yapma konusunda bir karar aldık. 100 günlük eylem çerçevesinde 33 ilde millet bahçesi yapıyoruz. 22 tane Millet Bahçesini projelendiriyoruz. 100 gün içinde 5 tane de Millet Bahçesini açıyor olacağız. Açılacak olan Millet Bahçeleri ise; İstanbul Kayaşehir 1. Etap ve kuzey yakası bahçeleri, İstanbul Baruthane TOKİ Millet Bahçesi, İstanbul Esenler’de 15 Temmuz Millet Bahçesi, Konya Meram Millet Bahçesi. İstanbul’a 15 milyon metre kare Millet Bahçesi geliyor. Kişi başına düşen yeşil alan miktarı da yüzde 10 artıyor. Avrupa yakasında yüzde 15 artacak. Üçüncü eylemimiz de kentsel dönüşümle ilgili. Ülkemiz deprem kuşağında. Buna ilişkin uzun yıllardır kentsel dönüşümü hep beraber tartışıyoruz. Bu noktada ciddi eylemlerimiz var. 2012’den bu yana 2 milyar TL’ye yakın kira yardımı yapmış bulunuyoruz bakanlık olarak. Ülke genelinde 7,5 milyon TL bağımsız birimin dönüşümünü hedefliyoruz. Bu manada 1 milyon 300 bin bağımsız birimin dönüşümüne de başlamış bulunuyoruz. Yaklaşık 4 milyon vatandaşımızın can güvenliği teminatı oluyor aslında bakarsanız. Bunu daha hızlı bir şekilde yürüteceğiz. Kentsel dönüşümde sahada yaşanan sorunlar var. Bu sorunlara ilişkin gerekli düzenlemeleri meclisin açılmasıyla birlikte kentsel dönüşümde hiçbir vatandaşın mağdur olmayacağı ve dönüşümünü yaptığımız projelerin tartışılır değil gerçekten iyi ki dönüştürdük diyeceğimiz projeler olması noktasında bu projeleri yürütmeye çalışacağız.’’

Yerel yönetimle alakalı birçok projeyi gerçekleştirdiklerinin altını çizen Kurum, 100 günde 3 milyar TL’yi aşan 179 adet yapım işini de tamamlayıp 73 adet projenin ihalesine çıkacaklarını belirterek, bu projelerde yaklaşık 17 milyon vatandaşa hizmet götüreceklerini ifade etti.

Kurum, kamu konutlarının ekonomiye kazandırılması noktasında çalışmalarını hızlandırdıklarını söyleyerek, toplamda 520 bin konutun hazır olduğunu belirtti.

Bunların satışlarını hızlı bir şekilde yapıp, içinde oturan vatandaşların alması noktasında da cazip imkanlar sunmak istediklerini belirtti.

Tahsisli, kullanılmayan hazine arazilerini tahsisli kurumlara da fayda sağlayacak, şehre fayda sağlayacak şekilde ekonomiye kazandıracağız diyen Kurum, TOKİ idaresinde 40 bin konut iş yeri ve hizmet binalarının projelerinin de 100 gün içerisine tamamlanacağını vurgulayarak, ’’TOKİ idaresinde 40 bin konut iş yeri ve hizmet binalarının projelerini 100 gün içerisine tamamlıyor olacağız. Bugüne kadar yaptığımız projelere baktığımızda bu rakam 837 bin bağımsız bölüme ulaşıyor. 3 milyar TL tutarında yaklaşık 40 bin konutun da projesi tamamlanmış olacak’’ dedi.

Bir diğer proje olan şehit ve gazi ailelerinin konut sahibi olması noktasında ise faizsiz konut kredisi verilmesini sağlayacaklarını belirten Kurum, ’’526 ailemize yaklaşık 60 milyon TL faizsiz konut kredisi kullandırıyor olacağız. Bugüne kadar kullandırılan konut kredisi kişi miktarı ise 22 bin 431 vatandaş’’ açılamasında bulundu.

’’Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi projesi çok önemsediğimiz bir proje’’ diyen Kurum, ’’ Bu sitemi 2018’i sonuna kadar yatırım ortamının ve kamu hizmetlerinin geliştirilmesine destek olarak bilgi stratejisi ve eylem planı hazırlayacağız. 11 adet veri standardınız güçlendiriyor olacağız ve 2019 sonuna kadar da 19 veri standardı tamamlanıyor olacak. Vatandaşımız bu manada aradığı her şeyi bu sistemde buluyor olacak’’ değerlendirmelerinde bulundu. Kurum, UNESCO listesine sokmak istedikleri bir proje olan Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti projesine ilişkin de çalışmalar yürüttüklerini kaydederek bir diğer proje olan plastik projelerin ücretlendirilmesi projesine değindi. Kurum, ’’Çevre bilincini artırmak üzere plastik poşetlerin 2019 itibariyle ücretlendirilmesi projemiz var. 2019 yılı itibariyle plastik poşetleri ücret karşılığında alacağız. Buradaki amaç poşet kullanımını daha aza indirmek, bilinci artırmak. Doğada tüketimi noktasında ciddi manada zararları var. Biz en azından bu bilinci artırmak adına plastik poşetleri ücretlendireceğiz’’ diye konuştu.

Kaynak: İHA