Vekalet Yoluyla Kesilecek Kurbanlar Türkiye'de Ve 145 Ülkede İhtiyaç Sahiplerine Ulaştırılacak

Diyanet İşleri Başkanlığı koordinatörlüğünde Türkiye Diyanet Vakfı iş birliğiyle vekalet yoluyla kesilecek kurbanlar, yurt içinde 280 il ve ilçede, yurt dışında ise 145 ülkede gönüllüler tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.

1993 yılında beri her yıl düzenlenen ’’vekalet yoluyla kurban kesim programı’’ ile bu yıl da ihtiyaç sahiplerine emanetleri ulaştırılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı koordinatörlüğünde Türkiye Diyanet Vakfı iş birliğiyle vekalet yoluyla kurban kesim organizasyonu 2018 yılı programı gönüllü yardım elçilerini uğurlama töreni düzenlendi.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ’’Hem Rabbimizle hem de birbirimizle yaklaşmamıza vesile olan kurban ibadetini farklı coğrafyalarda, farklı güzelliklerle yaşamak, aziz milletimizin hayırda bulunduğu evleri hiç tanımadıkları evlerle buluşturmak, onların hayır dualarını almak, sevinçlerine ortak olan seçkin bir heyetle bugün bir aradayız. Dinimiz İslam’ın her daim yücelttiği ve gerçeği arama çabası olarak ifade edebileceğimiz bilgi, hakikat yolunun kılavuzu hikmet ve hakikatin bizzat kendisini işaret eden marifet yurdunda doğup iman ve ahlakla bütünleşen kadim medeniyetimizin biz Müslümanların omuzlarına yükledikleri önemli sorumluluklar bulunmaktadır. Hakikat ve iyilik adına yollara düşüp muhacir olmayı, mazluma, muhtaca evini, elini, yüreğini açıp ensar olmayı, yetime kardeş, yoksula sevinç olmayı, eşyaya ve dünyaya emanet bilinciyle yaklaşıp sadaka ve sadakati hayat tarzı edinmeyi, sadıklardan olma payesinden başka gaye taşımadan iyilik yoluna adanmayı bizlerin önünde ihmal edilmeyecek bir şuuru ve sorumluluk dersi olarak ortaya koymaktadır. Bunun için bizler ’hayırda yarışın’ emri ilahisini ilke edinip insanlığın huzur ve refahı ve iyiliği emredip kötülüklerden uzaklaştırma ayetini merkeze alıp, Cenab-’ı Hakk’ın razı olacağı değerleri kuşatmak için bugün burada olduğu gibi milletimizle bütün yeryüzü arasında yardımlaşma köprüleri kurmak için gayret gösteriyoruz’’ ifadelerini kullandı.

“Yurt içinde 280 il ve ilçe merkezinde, yurt dışında ise 145 ülkenin 436 bölgesinde bu hayri çalışmayı gerçekleştireceğiz’’

1993 yılından beri Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı iş birliğiyle dini esaslara uygun güven ve emanete riayet şiarıyla icra edilen vekaletle kurban kesim organizasyonunun bu yıl “Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş” temasıyla tanıtıldığını belirten Erbaş, konuşmasına şöyle devam etti:

’’Bayramı sevdikleriyle değil, yeryüzündeki mazlum ve ihtiyaç sahibi kardeşleriyle geçirmeyi tercih eden sayısı 385’i bulan siz değerli görevli ve gönüllü dostlarımızla yurt içinde 280 il ve ilçe merkezinde, yurt dışında ise 145 ülkenin 436 bölgesinde bu hayri çalışmayı gerçekleştireceğiz. Bağış aşamasından kesilen kurbanların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına kadarki süreçte yer alan şube görevlilerimiz ülkemizdeki ve yurt dışındaki din görevlileri ile yardımcı kuruluşlardaki çalışanlar olmak üzere yaklaşık 6 bin 500 kişilik bir ekip bu organizasyonda görev almaktadır. Bu noktadan hareketle sizlere hem yurt içinde hem de yurt dışında bölgelere cömert ve hayırsever milletimizin kurbanlarını ulaştırarak kardeşlik köprülerini sağlamlaştıran ve yıl yıl büyüyen bu iyilik dalgasının üç temel boyutundan bahsetmek istiyorum. Bunlardan birincisi, medeniyetimizin hayata dokunan en önemli yansımalarından olan bu gayretin öncelikle ilmel yakin diyebileceğimiz bir boyutu var. İnsanların yaşadıkları acıları ve sefaletleri hepimiz biliyoruz. İkinci olarak gittiğiniz yerlerde zihninizde yer eden, yaşadığınız hüzne, ettiğiniz şükre ve diğer duygulara dair gözlemleriniz sonucunda oluşan aynel yakin olarak ifade edebileceğim bir boyutu var. Asıl milletimizin bizlere emanet ettiği kurbanları her yıl bu günü bekleyen muhtaç kardeşlerimizle buluşturacağınız o anlatılmaz yaşanır, hazzı inşallah tam manasıyla hissedeceğiniz ve ardından o duyguyu ayniyle bu topraklara taşıyacağınız hakkel yakin boyutu var. Bu üç aşama çıktığınız bu yolculuğu büyük planda da kulluk yolculuğunuzu ve mümin sorumluluğunu daha da anlamlandıracağına inanıyorum.’’

’’Bu tür hizmetlerin Rabbimiz katında çok değerli olmasının yanında bir o kadar da zor ve manevi mesuliyeti ağır bir iş olduğu aşikardır’’ diyen Erbaş, ’’Nitekim aziz milletimizin ibadet niyetiyle yaptığı yardımı, duasını, umudunu, hayallerini birer emanet olarak alıp taşımak esasen dünyanın en hassas ve ağır sorumluluğunu yüklenmek anlamına gelmektedir. Bu uğurda yağılan en küçük ihmal, israf ve dikkatsizlik Allah katında hesabı verilemeyecek bir vebalin altına girmek demektir’’ şeklinde konuştu.

Vekalet yoluyla kurban kesim organizasyonu kapsamında Gine’ye gidecek olan Sakarya Üniversitesi Camii İmam Hatibi Erol Demir, ’’Bu yıl Gine Bissau’ya gidiyorum. Arkadaşlarımız dünyanın birçok yerine dağılacaklar. Cömert milletimizin emanetlerini sırtımıza aldık. İnşallah onların emanetleriyle gideceğiz. Gine’ye gideceğimiz bizlere söylendiğinde çeşitli araştırmalar yaptık orada görevimizi en güzel manada yapma adına. Geçen yıl Somali’deydim. Orada başımdan geçen bir olay beni çok etkilediği için bu yıl da arzu ettik. Geçen yıl bayramda yakınlarımla birlikte değildim. Bu yıl da olamayacağız ama orada gönül coğrafyamızdaki insanlarla birlikte olacağız. Orada kurbanlarımızı kesmiştik sabah erkenden. Ardından kamyonlara etleri koyduğumuz zaman dağıtım için kamplara götürdüler bizi. Kampa gittiğimiz zaman yaşlı insanları, çocukları ucu bucağı belli olmayan kızgın kumların üzerinde oturmuş görünce biz çok duygulandık. Arkadaşlarımızla çok ağladık. Kaçtan beri bizleri beklediklerini sorduk. Bize şunu söylediler; ’Sabah 5’te sıraya girdiler, akşama kadar bekleyecekler.’ ’Bizi mi bekliyorlar’ dedik. Evet dediler. ’Sabah 5’ten beri değil, 1 yıldan beri sizi bekliyorlar’ dediler. Bu bizi daha da kamçıladı’’ açıklamasında bulundu.

Program kapsamında memleketine gidecek olan Ganalı Abdülcelil isimli bir gönüllü ise, ’’Bu program kapsamında ayın 19’unda hareket edeceğiz. Aynı gün varacağız Gana’ya. Orada buradan bağış edilen kurbanları keseceğiz. Hem kesmesinde hem dağıtımında yardımcı olmaya çalışacağız. Bu konuda çok mutlu, çok şanslı, çok gururlu hissediyoruz’’ diye konuştu.

Kaynak: İHA