'Kıras Fistanlar' Usta Ellerde Dikilmeye Devam Ediyor

Yüksekova ve çevresinin özellikle düğünlerde kadınların vazgeçilmez giysisi kıras fistanlar, usta ellerde dikilerek giyilmeye devam ediliyor Terzi Saniye Şenlik: 'Her tür modeli dikiyoruz. Taşlı, pilekli, kadife, şifon ve saten kumaş var. İçtekine 'kıras', dıştakine 'fistan' diyorlar. Herkes giyer burada, en çok da düğünlerde'

'Kıras Fistanlar' Usta Ellerde Dikilmeye Devam Ediyor
Hakkari'nin Yüksekova ilçesi ve çevresinde, özellikle düğünlerde kadınların asırlık giysi geleneği kıras fistanlar, usta ellerde dikilmeye devam ediliyor.

Yüksekova'da terzilik yapan Saniye Şenlik de annesinden el aldığı terzilik mesleğinde yörenin "kıras fistan" adı verilen geleneksel kıyafet geleneğini sürdürüyor.

Yeşildere Mahallesi'nde yaşayan 4 çocuk annesi 35 yaşındaki Şenlik, çocuk yaşlarda annesinden öğrendiği terzilik mesleğini ilerletmek ve bu iş üzerine üretim yapacak bir işletme kurmaya karar verdi.

İşe başladığı Şemdinli'nin yanı sıra Irak'ta da iki yıl bu mesleği yapan Şenlik, 16 yıl önce Yüksekova'ya yerleşerek bir süre farklı terzilerde çalıştı.

Zamanla mesleğinde daha iyi bir yere gelen Şenlik, çarşı merkezinde yöresel kıyafet üzerine iş yeri açtı.

Burada yurt içinin yanı sıra İran, Irak, Hindistan ve Dubai'den getirilen farklı özellikteki kumaşlardan yöresel kıyafet "kıras fistan" diken Şenlik, böylece yöreye ait yüzlerce yıllık geleneğin yaşatılmasına katkı sağlıyor.

Şenlik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk yaşlardan beri bu işle uğraştığını söyledi.

Çarşı merkezinde 15 yıldır terzilik yaptığını anlatan Şenlik, "Annemden kalan bir meslek. Bu elbiseleri zevkle yapıyorum. Uzun yıllardır bizim kültürümüzde var. Bu geleneği yaşatıyoruz. Atalarımızdan kalma bir giyim. Kendimi bildim bileli bu kıyafetleri hep giyeriz. Gittikçe de yaygınlaşıyor. Çocuklarımız için de dikiyoruz." dedi.

- Düğünlerin vazgeçilmez kıyafeti

Bu geleneğin kuşaktan kuşağa aktarıldığını vurgulayan Şenlik, her sene farklı modeller çıkarttıklarını ifade etti.

Kumaşların genellikle Dubai, İran, Irak ve Hindistan'dan geldiğini aktaran Şenlik, şunları kaydetti:

"Her tür modeli dikiyoruz. Taşlı, pilekli, kadife, şifon ve saten kumaş var. İçtekine kıras, dıştakine fistan diyorlar. Herkes giyer burada, en çok da düğünlerde. Yaşlı kadınlar ev içinde de giyer. Günlük de kullanılabilen yöresel kıyafetlerimizdir. Yazın hiç boş durmuyoruz. Bazen aldığımız siparişi iki ay sonra teslim edebiliyoruz. Bazen batı illerinden de sipariş alıyoruz."

Şenlik, Kıras fistan geleneksel bir giysi de olsa onda da zaman içinde beğenilerin değiştiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Eskiden kumaşlar daha sade, dikimi daha kolaydı. Şimdiki modeller hep taşlı, boncuklu. Dikmek çok zor oluyor. Eskiden günde 6-7 takım çıkartıyorduk, şimdi ise 2-3 takım çıkarabiliyoruz çünkü çok taşlı ve işlemeli. Bu işte kesim kısmı çok zor. Önemli olan da kesimdir. Kesimi güzel olursa kıyafet de güzel çıkıyor. Yöresel kıyafetlere yoğun ilgi var. Bir sezonda 3 bine yakın takım çıkartabiliyoruz."
Kaynak: AA