Uluslararası Af Örgütü'nden 'Rakka' Çağrısı

Uluslararası Af Örgütü Kriz Müdahale Kıdemli Danışmanı Donatella Rovera: 'Ayrıntılı saha araştırmalarımız sadece dört vakayı kapsıyor. Hayatta kalanlar ve görgü tanıklarıyla sahada yaptığımız görüşmeler, öldürülen sivillerin sayısının bine yaklaştığına işaret ediyor' Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu Araştırmacısı Benjamin Walsby: 'Koalisyon şu an en azından sağ kurtulanlar ve hayatını kaybedenlerin aileleri için tazminat ve rehabilitasyon gibi onarıcı uygulamaları devreye sokmalı, adaletin ve onarımın eksiksiz sağlanması amacıyla soruşturmalar başlatmalıdır'

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Rakka'daki ölümlerin gerçek boyutlarını ortaya çıkarmak ve mağdurlar ile hayatta kalanların zararlarını telafi etmek üzere Koalisyon'a derhal kapsamlı ve bağımsız soruşturmalar başlatma çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü'nden yapılan açıklamada, Koalisyon'un, 2017 Haziran-Ekim arasında gerçekleştirdiği hava bombardımanlarında 24 çocuk ve 25 kadın da dahil olmak üzere 77 sivilin öldürüldüğünü 26 Temmuz'da kabul ettiği öne sürüldü.

Rakka'da Uluslararası Af Örgütü'nün yaptığı saha araştırmalarının sivil ölümleri belgelediği savunulan açıklamada, Koalisyon'un daha önce bu vakaları "inandırıcı olmadıkları" gerekçesiyle görmezden geldiği ileri sürüldü.

Açıklamada, Uluslararası Af Örgütü Kriz Müdahale Kıdemli Danışmanı Donatella Rovera'nın da şu görüşlerine yer verildi:

"Kanıtlarımızın kapsamı düşünüldüğünde ABD öncülüğündeki koalisyonun sorumluluğunu kabul etmesi şaşırtıcı değil. Bu aynı zamanda Koalisyonun Rakka harekatı sırasında çok sayıda sivilin öldürülmesiyle ilgili tutumunda memnuniyet verici bir U dönüşüdür. Fakat bu durum, buz dağının yalnızca görünen kısmı. Ayrıntılı saha araştırmalarımız sadece dört vakayı kapsıyor. Hayatta kalanlar ve görgü tanıklarıyla sahada yaptığımız görüşmeler, öldürülen sivillerin sayısının bine yaklaştığına işaret ediyor.

Koalisyon, söz konusu saldırılarla ilgili, özellikle hedeflerin kesin konumu ve niteliği, hedefleri doğrulamak için kullanılan metodoloji ve sivillere verilecek zararı en aza indirmek için alınan önlemler gibi anlamlı ve gerçekliği kanıtlanabilir bilgileri açıklayarak, bu ölümlerin değersiz olmadığını göstermelidir. DEAŞ'ın Rakka'dan çıkarılmasının üzerinden neredeyse bir yıl geçmişken, bu ayrıntıları gizli tutmanın hiçbir askeri veya güvenliğe dair gerekçesi yok. Bu tür ayrıntılar, sivillerin öldürülmesine ve sakat bırakılmasına yol açan saldırıların hukuka uygunluğunu belirlemekte son derece önemlidir. Koalisyon, Rakka’da yapılan yanlışlarla ilgili hesap vermezse, gelecekte sivillerin öldürülmesine sebebiyet vermekten nasıl kaçınabilir?"

Çok sayıda sivilin öldürülmesiyle sonuçlanan saldırılarda, sağ kurtulan bazı kişilerin de hayatları boyunca sakat kaldığı, evlerini ve geçim kaynaklarını yok ettiği vurgulanan açıklamada, Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu Araştırmacısı Benjamin Walsby'nin, "Hiçbir şey ölenleri geri getiremez ve yaşadıkları korkunç travmaları yok edemez. Koalisyon şu an en azından sağ kurtulanlar ve hayatını kaybedenlerin aileleri için tazminat ve rehabilitasyon gibi onarıcı uygulamaları devreye sokmalı, adaletin ve onarımın eksiksiz sağlanması amacıyla soruşturmalar başlatmalıdır." ifadelerine yer verildi.
Kaynak: AA