Kazdağları'nın Şifasını Dondurmayla Sunuyor

Kazdağları'nda yetişen, sağlık açısından farklı faydaları bulunan melisa, fesleğen, zerdeçal, zencefil, nar çiçeği, lavanta, ısırgan, kekik ve nanenin yanı sıra karadut ve zeytin içerikli dondurma yapan 56 yaşındaki Yazgülü Erdoğan ve damadı, girişimcilikleriyle örnek oluyorlar.

Dondurma tezgahının önüne yerleştirdiği "Bugün dondurma yemek için çok güzel bir gün" yazılı kara tahtayla tatilcilere dondurma yemeğe özendiren Erdoğan, damadıyla birlikte günlük 200 kilogram civarında keçi sütü kullanıyor.

2010 yılında damadının yaptığı dondurmaları Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi sahilindeki iş yerlerinde satmaya başlayan Yazgülü Erdoğan, 4 yıl önce Kazdağları'nın yeşillikler arasındaki turistik Adatepe köyünde bir kafe kiraladı.

Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgeye özgü dondurma yaptıklarını ve bunun doğal içerikleriyle diğerlerinden farklı olduğunu söyledi.

Kazdağları'nda yetişen karadut ve zeytinin yanı sıra kekik, nane, ısırgan, zencefil, zerdeçal, nar çiçeği, lavanta, melisa ve fesleğen içerikli dondurma yaptıklarını belirten Erdoğan, "Dondurmalarda kullandığımız otları Kazdağları'ndan kendim topluyorum. Bu otları kurutuyorum, damadıma teslim ediyorum. O da bu kurutulmuş otları dondurmalara katıyor. Yaptığımız dondurmaları yaz boyunca Adatepe'ye gelenlere sunuyoruz." dedi.

Dondurmalarında keçi sütü kullandıklarını da vurgu yapan Erdoğan, "Her gün 200 kilogram civarında keçi sütü kullanarak dondurma yapıyoruz. Adatepe'de yeteri kadar bulamadığımız zaman Balıkesir'in Edremit ve Havran ilçelerinden keçi sütü temin ediyoruz." diye konuştu.

Adatepe'ye gelen turistlerin en çok kekik, ısırgan ve naneli dondurmayı tercih ettiklerini belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Büyükşehirlerde bizim yaptığımız gibi doğal ot kullanılarak lezzet verilen dondurmalar pek yok. Bu yüzden başta İstanbul olmak üzere birçok kentten gelenler otlu dondurma yemeyi tercih ediyor. Otlu dondurma yapmak zor oluyor. Dağa çıkıyorsun mevsimine göre otları topluyorsun, yıkayıp temizliyorsun. Kurutması ayrı özen istiyor dışarıda kurutursan sarı oluyor otlar, içeride kurutursan doğallığı bozulmadan yeşil olarak kuruyor. Bu tarz zorlukları yaşıyoruz. Dikkat etmediniz mi otlar çürüyüp gidiyor. Onun için çok dikkat ve temizlik istiyor bu iş. Bütün bu işlemleri kendim hallediyorum."

Kaynak: AA