Hatay Sınırında Mısır Ve Ayçiçeği Ekim Yasağı Devam Ediyor

Hatay Valiliği, sınır zafiyeti oluşturacağı düşüncesiyle sınır hattında bulunan tarlalarda mısır, ayçiçeği, zeytin, incir ve ceviz gibi tarım ürünlerinin ekim yasağının devam ettiğini duyurdu.

Valilikten yapılan açıklamada, "1. ve 2. derece kara askeri yasak bölge sınırları içerisinde bulunan tarım arazilerine ekimi yasaklanan mısır ve ayçiçeği gibi tarım ürünlerinin yanında sınır emniyetini zafiyete uğratan zeytin, incir, ceviz gibi tarım ürünü veren ağaçlarında ekimi yasaklanmış olup yasak halen devam etmektedir. Sınır ilçe Kaymakamlıkları tarafından, ekimi yasaklanan tarım ürünlerinin 1. ve 2. derece askeri yasak bölge içerisinde bulunan tüm arazi sahiplerine tebliğ edilmiştir. 1. ve 2. derece kara askeri yasak bölge sınırları içerisinde, yukarıda anılan kanun hükümleriyle Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Yönetmeliği hükümlerinin uygulaması devam etmektedir" ifadelerine yer verildi.

Yasağa uyulmaması durumunda para cezası uygulanacağının vurgulandığı açıklamada, "Genelge ve emre aykırı ekim yapanlar hakkında Hatay Valiliği İmza Yetkileri Yönergesinin 11. maddesinin (m) fıkrası çerçevesinde, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 66. maddesi gereği, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi hükümleri çerçevesinde idari para cezası uygulanmaktadır" denildi.

İlk olarak 18 Eylül 2017 tarihinde yayınlanan bir duyuru ile 1. ve 2. derece kara askeri yasak bölge sınırları içerisinde bulunan tarım arazilerinde sınırın 200 metre ilerisine kadar kısa boylu ürünlerin haricinde, mısır ve ayçiçeği gibi sınır emniyetini zafiyete uğratan bitkilerin ekiminin yapılmasına izin verilmeyeceği hususu kamuoyuyla paylaşılmıştı. Yapılan duyuru ile bu yasağın devam ettiği bildirildi.

Kaynak: İHA