Batı İllerine Sevk Edilen Kurbanlıklara Sıkı Denetim

Erzincan ve Iğdır'dan Kurban Bayramı dolayısıyla yurdun batısındaki iller başta olmak üzere çeşitli kentlere gönderilen kurbanlıklar İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin sıkı kontrolleri sonrası sevk ediliyor Iğdır Tarım ve Orman Müdürü Yolcu: 'Aşısı ve sağlık kontrolü yapılan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sevkiyatında herhangi bir sıkıntı yok. İlimizden büyükşehirlere önemli ölçüde kurbanlık sevkiyatı yapılıyor' Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin Vatandaşlarımız, yönetmeliğe uygun taşınmayan ya da küpesiz hayvanlara rastladıklarında il müdürlüğümüze ihbarda bulunsun'

Batı İllerine Sevk Edilen Kurbanlıklara Sıkı Denetim
Erzincan ve Iğdır'dan Kurban Bayramı dolayısıyla ülkenin batısındaki kentler başta olmak üzere çeşitli illere gönderilen kurbanlıklar, gerekli sağlık ve taşıma koşulları konusunda sıkı denetimden geçirilerek sevklerine izin veriliyor.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden Iğdır'dan batı illerine büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık hayvan sevkiyatına başlandı.

Hayvan üretimi bakımından ülkenin önemli illeri arasında yer alan Iğdır'dan tırlara yüklenen kurbanlık hayvanlar, batı illerinde satılmak üzere yola çıktı.

Yaklaşık 11 ay boyunca Iğdır'da beslendikten sonra batıya gönderilen kurbanlıklar, başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler olmak üzere birçok şehirde satışa sunulacak.

Iğdır Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvan sevkiyatını yapan vatandaşların işlerini kolaylaştırmak adına kurum olarak 24 saat boyunca hizmet sunduklarını söyledi.

Sevk edilen hayvanların aşılarının tam olması gerektiğine dikkati çeken Yolcu, "Aşısı ve sağlık kontrolü yapılan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sevkiyatında herhangi bir sıkıntı yok. İlimizden büyükşehirlere önemli ölçüde kurbanlık sevkiyatı yapılıyor. Ülkemizde hayvan üretiminin geliştirilmesi bizim elimizde. Özellikle Kurban Bayramı'nda dişi hayvanı kesmemeliyiz. Kurban kesecek vatandaşlardan bunu rica ediyoruz. Bizde kurum olarak Iğdır'da bayramda dişi hayan kesimine izin vermeyeceğiz." dedi.

- Erzincan

Erzincan'da da Kurban Bayramı dolayısıyla çeşitli kentlere gönderimleri süren kurbanlıklar, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince sıkı denetimden geçiriliyor.

Erzurum-Erzincan karayolundaki uygulama noktasında canlı hayvan sevk kontrol noktası oluşturan ekipler, canlı hayvan taşıyan tır ve kamyonları durdurup hayvanların pasaportları, sağlık raporları ve sevk bilgilerini kontrol ediyor.

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin gazetecilere yaptığı açıklamada, ülke genelinde canlı hayvan pazarlarında kurbanlık satışına başlandığına işaret ederek, kurbanlıkların usulüne uygun taşınması gerektiğine vurgu yaptı.

Şahin, özellikle yurdun doğusundan taşınan kurbanlıkların Erzincan üzerinden batıya sevk edildiğini anlatarak, şunları aktardı:

"Şu an tüm ülkede hayvan pazarlarımız açıldı. Bu nedenle sevkiyatların yapıldığı güzergahta tedbirlerimizi artırdık. Yol kontrol noktalarında arkadaşlarımız ve kurumumuza bağlı veterinerler kontrollerine devam ediyor. Amacımız küpesiz hayvanların geçişine izin vermemek. Sevksiz ve veteriner sağlık raporu olmayan hayvanların geçişini engellemek. En çok dikkat ettiğimiz konulardan bir tanesi ise hayvan refahına uygun şekilde kurbanlıkların gidecekleri yerlere ulaşımını sağlamak. Kontrollerimiz Kurban Bayramı'na kadar devam edecek. Vatandaşlarımızdan özellikle küpesiz ve sağlık raporu bulunmayan kurbanlıkları almamalarını istiyoruz."

Son yıllarda hayvanların taşınmasına yönelik "hayvan refahı" yönetmeliğinin bulunduğunu belirten Şahin, "Hayvanların yönetmeliğe uygun olarak taşınması gerekiyor. Vatandaşlarımız, yönetmeliğe uygun taşınmayan ya da küpesiz hayvanlara rastladıklarında İl Müdürlüğümüze ihbarda bulunsun." dedi.
Kaynak: AA