Astrofest'e Muhteşem Final

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin Uludağ’ın zirvesinde düzenlediği Astrofest 2018, muhteşem finalle son buldu.

Astrofest'e Muhteşem Final
3-4-5 Ağustos tarihlerinde Uludağ’ın zirvesinde gerçekleştirilen Astrofest 2018’e katılanlar, gündüzleri atölye, konferans ve doğa yürüyüşleriyle zirvede bilimin keyfini çıkardı, geceleri de alana kurulan teleskoplarla gökcisimlerini inceledi. Perseid gök taşı yağmuruna şahitlik eden astronomi tutkunları, takımyıldızları ve gezegenleri de rasat etme fırsatı yakaladı. Astronomiseverler, merak ettikleri sorulara cevap buldu.

Birçok akademisyenin konferansları ile destek verdiği Astrofest 2018’de onlarca farklı bilimsel atölye ve doğa yürüyüşleri gerçekleştirildi.

Artırılmış gerçeklikle ay keşfi, takımyıldızı küpü, gök atlası, gezegen tacı, gezegen x aracı, roket, güneş saati yapımı ve ahşap atölyeleri katılımcıların ilgisini çekti. Çocuklar için düzenlenen ‘Hedef Titan’ astronomi oyunu ile Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin Bilim Avcıları ekibinin gösterileri faaliyete renk kattı. Acapella grubu Vokalemun, verdiği mini konserle etkinliğin neşesi olurken; doğaseverler orman kâşiflerinin düzenlediği doğa yürüyüşü ile Uludağ’ın eşsiz güzellikleri ile tanıştı.

Çok sayıda gök bilimcinin ve bilim insanının konferans verdiği faaliyet, ekranların sevilen ismi Talha Uğurluel’in açılış konuşması ile başladı, Suriyeli Kozmonot Muhammed Ahmed Faris’in sunumuyla son buldu. ‘Karşıyım’ felsefesini milyonların diline dolayan ve Mandıra Filozofu filmleri ile tanınan Usta Yönetmen Müfit Can Saçıntı da yağmur altında sevenleri ile birlikte Uludağ’ın eşsiz güzelliklerini keşfe çıktı.

Astrofest 2018’in konferansları da ilgiyle takip edildi. Astronom Doktor Bülent Yaşarsoy, insanoğlunun uzay macerasına yönelik renkli bir sunum yaparken; İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Tolga Güver, yıldızlarda temel kavramlar üzerinden gökcisimlerinin bilinmeyen yönlerini anlattı. CERN’de parçacık fiziği araştırmalarını sürdüren Dr. Cenk Yıldız, Astrofest’e telekonferans yöntemi ile katıldı.

Yıldız, CERN’de devam eden ‘Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ve Atlas deneyi’ hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Astrofotoğrafçı Uğur İkizler de çalışmalarını ve deneyimlerini paylaştı. Bursa Amatör Astronomi Kulübü’nden İlhan Vardar’ın ‘Sahte Bilim, Astroloji’den Ufoloji’ye gök bilimsel cevaplar’ konulu renkli sunumu ilgi gördü. TÜBİTAK Uzay Müdürü Doç.Dr. Lokman Kuzu, Türkiye’nin uzay teknolojilerindeki yerini ve yerli uydu projeleri ile Ay’ın bilinmeyenlerini anlattı. Türk Astronomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kazım Yavuz Ekşi ise Yunan filozoflarından Osmanlı’ya kadar tarih boyunca uzay ve astronominin farklı şekilde nasıl kullanıldığına açıklık getirmeye çalıştı.

Pazarlama Direktörü Yüce Zerey de Astrofest2018’de geleceğin mesleklerini paylaştı. Zerey, pazarlama, e-ticaret ve yapay zekânın insan ile bağlantısından örnekler verdi. Konferansları ile Astrofest 2018’e renk katan konuşmacıların her birine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş imzalı, kendi adlarına dikilen çınar fidanlarının sertifikaları takdim edildi.

Suriyeli Kozmonot’un uzay macerası

Astrofest 2018, Suriyeli Kozmonot Muhammed Ahmed Faris’in uzayda geçirdiği 8 günü anlattığı konferansı ile son buldu. Şimdi ve gelecekteki bilimin uzaya bağlı olduğunu söyleyen Faris, "Uzayda bir bacağınız varsa, yerde de bir bacağınız var demektir. Uzaydaki bilim, yerküreyi kontrol etmektedir. Devlet politikası olarak çocukları ve gençleri uzay çalışmalarına yönlendirmek ve desteklemek gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: İHA