Kosova 'Balkan Kervanı' İle Şenlendi

Türk kültürünün Balkanlara tanıtılması amacıyla düzenlenen “Balkan Kervanı” organizasyonu Kosova halkı ile buluştu.

Kosova 'Balkan Kervanı' İle Şenlendi
İstanbul’un Küçükçekmece Belediyesi ile Yunus Emre Enstitüsü’nün ortaklaşa düzenlediği Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığının desteklediği “Balkan Kervanı” projesi kapsamında Kosova’nın başkenti Priştine’de kültür sanat programı düzenlendi.

Türk kültürü ve sanatının çeşitlerinin yansıtıldığı organizasyon çerçevesinde Priştine’nin ana meydanında hat, cam işleme ile boyama, bakır işleme, çini, ebru gibi geleneksel Türk el sanatları icra edildi. Organizasyona renk katan sanatçıların çalışmasını yerinde izleyen vatandaşlar, geleneksel Türk sanatlarına büyük ilgi gösterdi. Kosovalılar söz konusu sanatların incelikleri ile tanıştı. Vatandaşlara geleneksel Türk tatlarından Türk kahvesi, pamuk şeker, macun ve şerbet ikram edildi.

Türk kültürü ve sanatının çeşitli boyutlarıyla bütün Balkanlar’da tanıtımını amaçlayan bir organizasyonun söz konusu olduğunu belirten Yunus Emre Enstitüsü Priştine Türk Kültür Merkezi Müdürü Mehmet Ülker yaptığı açıklamada, Balkanlar’daki değişik ülkeleri ziyaret eden, Türk kültürünün geleneksel kültürden, modern kültüre değişen birçok ögesini gideceği yerlerde halkla buluşturmayı, onları tanıtmayı amaç edinen güzel bir faaliyet söz konusu olduğunu belirtti.

Balkan Kervanı’nın Kosova’ya ilk kez 2015 yılında geldiğini hatırlatan Ülker, "O zaman ilk program Prizren’de verilmişti. Şimdi konsepti biraz daha zenginleştirme ve çeşitlendirmek açısından Priştine’yi düşündük. Görüyoruz ki hem olan ilgi, hem gösterinin güzelliği bu olayı daha anlamlı kılıyor" dedi.

Organizasyonu düzenleyen İstanbul Küçükçekmece Belediyesi Dış İlişkiler ve Proje Uzmanı ve Proje Koordinatörü Özgür Oran, projedeki ana amaçlarının Balkan ülkelerinde Türk kültürünün tanıtılması ve geçmişten gelen dostluk ve kardeşlik bağlarının pekiştirilmesi olduğunu belirtti.

Bu amaçla Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen 55 sanatçı ile 18 Temmuz itibariyle İstanbul’dan yola çıktıklarını kaydeden Oran, "Programımız kapsamında 5 ülkede 8 program gerçekleştirmeyi hedefledik. 2015 yılında da ilk programımızda olumlu tepkiler almıştık. İkinci program için hazırlıklar yaptık ve buradayız" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin birçok yöresine ait halk oyunlarının da büyük bir keyif ile izlendiği organizasyon geniş halk kitlesi tarafından beğeni kazandı. Organizasyon kapsamında semazenlerin gösterisi de halk tarafından büyük ilgi gördü.

Program “Türkiyem” türküsüyle sona erdi. Bosna Hersek, Karadağ, Arnavutluk ve Makedonya’daki etkinliklerin ardından Kosova’ya gelen kervan, Kosova’ın tek Türk belediyesi Mamuşa’da program sunarak Balkan turnesini sona erdirecek.
Kaynak: İHA