Tunus Enerji Bakanı'nın Görevden Alınması

Tunuslu bir iş adamına 2009 yılından bu yana ruhsatsız petrol çıkarma izin verilmesi ve mali imtiyazlar sağlanması suçlamaları Enerji Bakanı'nı görevinden etti.

Tunus Hükümet Sözcüsü İyad Dahmani, Enerji ve Madenler Bakanının "Tunuslu bir iş adamına 2009 yılından bu yana ruhsatsız petrol çıkarma izin verilmesi ve mali imtiyazlar sağlanması" suçlamalarıyla görevden alındığını söyledi.

Dahmani, Başbakanlık binasında düzenlenen basın toplantısında, Enerji Bakanı Halid Kadur ve bakanlık bünyesindeki üst düzey isimlerin görevden alınmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sözcü Dahmani, Enerji Bakanı Kadur ve bakanlıktaki üst düzey bürokratların, Tunuslu bir iş adamına Monastir bölgesinde "ruhsatsız petrol çıkarma izni verilmesi ve mali imtiyazlar sağlanması" nedeniyle görevden alındığını aktardı.

Tunus'un güneyinde yer alan Monastir vilayetindeki sahil şeridine yakın petrol sahasının yıllık 8,1 milyon varil petrol üretim kapasitesine sahip olduğunun tahmin edildiğini" belirten Dahmani, şunları ifade etti:

"Başbakan bu sahaya ilişkin Enerji Bakanlığından bilgi talep etti ve bu yatırımcının ruhsatsız şekilde bu sahayı işlettiği ve 2009'dan bugüne vergi imtiyazlarından faydalandığı ortaya çıktı."

Enerji Bakanının görevden alınmasına neden olan iş adamının kimliğini açıklamayan Dahmani, bakanlığın daha şeffaf yönetime sahip olması ve yabancı yatırımcının çekilmesi için bilirkişilerden bir heyet oluşturulacağını sözlerine ekledi.

Tunus Başbakanı Yusuf Şahid, bugün Enerji ve Madenler Bakanı Halid Kadur ile bakanlıktaki üst düzey bürokratları görevden alarak, devlet denetleme kurumlarına "Enerji Bakanlığında kapsamlı soruşturma açılması" talimatı vermişti.

Kaynak: AA