'Çin, 1 Milyon Uygur'u Toplama Kampında Tutuyor'

Birleşmiş Milletler (BM), 1 milyona yakın Uygur Türkünün “terörle mücadele” gerekçesiyle toplama kamplarında tutulduğu yönünde rapor hazırlayarak, Uygurların serbest bırakılması için Çin Hükumetine çağrıda bulundu.

'Çin, 1 Milyon Uygur'u Toplama Kampında Tutuyor'
Çin’in Uygur bölgesindeki toplu tutuklama kamplarında terör bahanesiyle tutuklanan Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi, Geçtiğimiz Perşembe günü 1 milyon Müslüman Uygur’un Uygur Özer Bölgesindeki “yeniden eğitim kaplarına” gözaltında tutulduğuna dair rapor yayınlamıştı. Raporun hemen ardından Birleşmiş Milletler Komitesi Çin’e, yasadışı yargılama, gözaltı, ve tutuklamalara son vermesi için çağrıda bulundu.

Komitenin Perşembe günü yaptığı basın açıklamasında, Çin yasalarında, terörün tanımının çok geniş olduğu, aşırıcılık ve ayrılıkçılığın net olmadan tanımlandığını eleştirilmiş, yasaların yoruma açık olduğunun altını çizilmişti. Birleşmiş Milletler, Çin’e, yasadışı yargılama, gözaltı, ve tutuklamaları terk etmesi ve bu koşullar altında tutuklananların serbest bırakılması için çağrıda bulundu. Komite ayrıca gözaltına alınma sebeplerini ve kamplardaki kişi sayılarının açıklanmasını ve etnik ve dini sebeplerle tutuklama iddiaları için soruşturma açılmasını talep etti.

TUTSAKLARA ZORLA CUMHURBAŞKANINA BAĞLILIK YEMİNİ ETTİRİLİYOR

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, toplama kamplarındaki insanlara zorla Çin Cumhurbaşkanı Şi Jinping’e bağlılık yemini ettirildiğini açıkladı.

Dünya Uygur Kongresi de haklarında hiçbir suçlama olmaksızın süresiz olarak kamplarda tutulan Uygurların Komünist Parti sloganları atmaya zorlandığını duyurdu. Hangi suçlamayla tutuklandığını bilmeyen insanların avukatları dahil hiçbir aile üyesi veya akrabayla görüştürülmediğini açıklamıştı.

ÇİN UYGURLULARI “SUÇ TAHMİN EDEN YAZILIM” İLE TUTUKLUYOR

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Çin’in Şincan bölgesindeki yetkililer, bireyler hakkındaki çeşitli verileri toplayıp ihbar eden bir bilgisayar programının işaret ettiği zanlıları gözaltına aldığını açıklamıştı.

ÇİN HÜKUMETİ İDDİALARI SÜREKLİ REDDEDİYOR

Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi Ağustos ayının başında 1 milyon Müslüman Uygur’un Uygur Özer Bölgesindeki “yeniden eğitim kaplarına” gözaltında tutulduğunu açıklamıştı. Çin Hükumeti de iddiaları reddetmiş, birkaç radikalin “yeniden eğitim kamplarında” tutulduğunu açıklamıştı.

Kaynak: İHA