Kartal'da 'Açık Ders' Serisinin Üçüncüsü Yapıldı

Kartal Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle hazırlanan serinin üçüncüsü Yakacık Bayram Demirkol Parkı'nda gerçekleştirildi.

Kartal Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle hazırlanan ve 4 oturumdan oluşan açık ders serisinin üçüncüsü Yakacık Bayram Demirkol Parkı’nda yapıldı.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, "Deprem; Bildiklerimiz, Bilmediklerimiz" başlığını taşıyan 3. dersi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener verdi.

Sunum eşliğinde derse başlayan Özener, Kandilli Rasathanesi’nin Rasahtane-i Amire adıyla kurulduğunu ve rasathanenin Türkiye'nin binlerce farklı bölgesinden gelen verileri kayıt altına alarak bilgi paylaştığını belirtti.

Özener, depremin asıl yıkıcı dalgasından önce gelen hızlı bir dalga sayesinde 5 ila 7 saniye önce bir erken uyarı sinyali verebildiklerini ve bunu isteyen kurumlarla paylaştıklarını ifade etti.

Dünyada tarihsel olarak sıralanan depremlerden ve en çok can kaybına göre sıralanan depremlerden bahsederek depremin büyüklüğü kadar yerleşim yerlerine yakınlığının da belirleyici olduğunu aktaran Özener, istatiksel bilgilere göre dünyada her yıl aletsel büyüklüğü 7'nin üzerinde ortalama 10 deprem olduğunu kaydetti.

Türkiye'deki depremlerin yıkıcı olduğunu belirterek tarihten örnekler veren Özener, depremleri araştırmak için yaptıkları çalışmalardan da bahsetti.

Özener, fay hareketlerini belirlemek için deniz tabanına da aletler yerleştirdiklerini aktardı. Depremle ilgili en önemli konulardan birinin depreme hazırlıksız binaların dönüştürülmesi olduğunu aktaran Özener, depreme uygun yapılamayan yapıların can kaybına neden olduğunu anımsattı.

Özener, ev alanların yapıların zemin etüdü ve inşaat kalitesi gibi konulara dikkat etmesini istedi.
Kaynak: AA