Doları kim topladı?

Gazeteci Dilek Güngör, doların yükselişinde bir ayrıntıya dikkat çekti.

Doları kim topladı?
Doları kim topladı?
ABD'nin iki bakana yaptırım kararının ardından, dolar kuru psikolojik sınırı aşarak 5 TL'nin üzerine çıktı.

Dolar'daki yükseliş tartışmalara neden olurken, Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör'den dikkatlerden kaçan bir ayrıntıya dikkat çekti.

PİYASADAN ÇEKİLDİ

Güngör, ABD'nin yaptırım kararını açıklamadan 2 saat önce, Bloomberg'e sızdırlan bilgileri paylaşan Benjamin Harvey'in açıklamalarının ardından doların piyasalardan çekildiğini yazdı.

Güngör, doların 2 saatte yukarı tırmanışına değinirken şunları yazdı;

Yaptırım kararı, resmi olarak açıklanmadan önce Bloomberg'e sızdırıldı. Haberi yazan muhabir de tanıdık bir isim: Benjamin Harvey. Geçmişte bu çocuğun Nomura ve IMF'yle ilgili Türkiye aleyhine olan manipülatif haberlerini epeyce işlemiştik. Harvey önceki gün de yaptırım haberini Türkiye saatiyle 18.50 civarında biraz da abartılı bir şekilde dünyaya duyurdu. Haberde Türk şirketlerine yaptırım iması yaptı. Bundan 2 saat sonra gelen ABD Hazine Bakanlığı'nın resmi açıklamasında ise iki bakanın adı duyuruldu.

Yani...

Yanisi şu: Haber yayılır yayılmaz dolar kuru yükseldi. Bizde piyasa kapalı olsa da Londra üzerinden yapılan işlemlerle saat 18: 31'de 4.91 TL olan dolar kuru 20:30'da 5.10 TL'ye çıktı. Bir başka deyişle, resmi açıklama gelmeden iki saat önce kur yüzde 4 yukarıya tırmandırıldı. Psikolojik sınır aştırıldı. Merak ediyorum. Erken öten Harvey'in haberiyle kimler cebini doldurdu? Burası araştırılmaya değer...

Yazının tamamı için tıklayınız