Slovenya'da Merkez Sol Koalisyonu

Slovenya'da 5 merkez sol partinin liderleri koalisyon anlaşması imzaladı.

Orta Avrupa ülkesi Slovenya'da 3 Haziran'da yapılan genel seçimin ardından devam eden hükümet kurma çalışmaları kapsamında 5 merkez sol partinin genel başkanları koalisyon için anlaştı.

Daha önce hükümeti kurmakla görevlendirilen Marjan Sarec'in Listesi (LMS) ile Sosyal Demokratlar (SD), Modern Merkez Partisi (SMC), Emekliler Partisi (DESUS) ve Alenka Bratusek'in Partisi (SAB) arasında bugün koalisyon anlaşması imzalandı.

Başkent Ljubljana'da bir araya gelen parti liderleri, LMS Genel Başkanı Marjan Sarec başbakanlığında kurulacak hükümete destek verdiklerini açıkladı.

Slovenya'da 3 Haziran'da yapılan genel seçimi, oyların yüzde 24,4'ünü alan eski başbakanlardan Janes Jansa liderliğindeki sağcı Slovenya Demokratik Partisi (SDS) kazansa da koalisyon görüşmelerinde yeterli desteği alamayan bu parti hükümet kurma görevinden vazgeçmişti.

Slovenya Meclisi'nde yapılan gizli oylamanın ardından hükümet kurma görevi, genel seçimde oyların yüzde 12,2'sini alan ve ikinci parti olan LMS'ye verilmiş, ülkede azınlık hükümeti kurulması için görüşmelere başlayan LMS Genel Başkanı Sarec, SD, SMC, DESUS, ve SAB ile koalisyon hükümeti kuracaklarını açıklamıştı.

Sarec'in, gelecek ay kabineyi oluşturacak isimleri belirlemesi beklenirken, analistler 90 sandalyeli mecliste 43 milletvekiline sahip koalisyonun başarılı olamayacağını savunuyor.

Eski Yugoslavya'dan 1991 yılında ayrılan Slovenya, 2004 yılında AB'ye üye olmuştu.
Kaynak: AA