Gümüşhane'deki Darbe Girişimi Davası

Örgütün il yapılanmasında emniyet imamlarından olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan sanığın yargılanmasına devam edildi Sanık hakkında Ankara 29. Ağır Ceza Mahkemesince 2010 yılı KPSS sorularının çalındığı iddiasıyla 'Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik' suçlarından yürütülen kovuşturma sonucunda birleştirme kararı verilerek dosya Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi

Gümüşhane'de FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin görülen davada, örgütün emniyet imamlarından olduğu iddiasıyla tutuklanan sanığın yargılanmasına devam edildi.

Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 15 Temmuz 2016 gecesi sohbet grubundaki polislere örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'tan "Asker eğer sizin oraya gelirse direnç göstermeyin, verdikleri emirleri yerine getirin." mesajı attığı iddia edilen ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçlamasıyla tutuklanan Mustafa Öztin ile taraf avukatları katıldı.

Mahkeme heyeti, bir önceki celsede sanık hakkında Ankara 29. Ağır Ceza Mahkemesince 2010 yılı KPSS sorularının çalındığı iddiasıyla ilgili "Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik" suçlarından yürütülen kovuşturmanın dava kapsamında birleştirilerek Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesine gönderdiği dosyayı inceledi.

Birleştirilen dosyaya ilişkin, mahkeme heyeti, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ÖSYM Başkanlığının da davaya müdahil olma talebini de değerlendirdi.

- "Mesut' kod adıyla sohbet abiliği yaptı"

Duruşmada tanık olarak dinlenen ve meslekten ihraç edilen polis memuru M.S, önceki ifadelerini tekrar ettiğini bildirerek, sanığın kendilerine "Mesut" kod adıyla sohbet abiliği yaptığını söyledi.

Sanığın kendisine ait telefonda ByLock programını güncellediğini ileri süren tanık M.S, "Önceki ifadelerimde belirttiğim gibi sanık tarafından gönderilen 'Asker eğer sizin oraya gelirse direnç göstermeyin, verdikleri emirleri yerine getirin.' şeklindeki mesaj doğrudur." dedi.

Sanık Öztin de üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirterek, kendisinin 25 aydır tutuklu bulunduğunu, eşinin ve çocuklarının mağdur olduğunu ileri sürerek tahliyesini istedi.

Sanık avukatı Akın Demir de polis memurlarının ifadelerine bakıldığında sohbetlerin örgüt hiyerarşisi içerisinde olmadığını ve gönüllülük esasına göre yapıldığını savundu.

Müvekkilinin tutuklu kaldığı sürenin infaza dönüştüğünü savunan Demir, sanığın tahliyesini talep etti.

Cumhurbaşkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı avukatı İslam Duran da sanığın eylemlerine uyan kanun maddeleri uyarınca cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, sanığa yüklenen suçun mahiyeti bakımından adli kontrol şartlarının yetersiz kalacağı gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ÖSYM Başkanlığının davaya müdahil olma taleplerinin kabulüne, birleştirilen dosya ekleriyle iddianamede belirtilen delillerin Ankara 29. Ağır Ceza Mahkemesinden celbine karar vererek duruşmayı erteledi.

Mahkeme, önceki celselerde Cumhurbaşkanlığının davaya müdahil olma talebini kabul etmişti.
Kaynak: AA