Servet Kabaklı Vefatının 3. Yılında Anıldı

Gazeteci yazar Servet Kabaklı, ailesi ve yakın dostları tarafından Eyüp Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı Halk müziği sanatçısı Esat Kabaklı: 'Tuttuğu her işi koparırdı. Onun için bir ritüel yoktu. Her şey onun için asıldı, esastı. Yani yaptığı her işi ciddiyetle yapan bir insandı. Türk, İslam gelenekleri üzerine çalıştı ve hedefi hep bu oldu. Türk dünyasını çok severdi'

Servet Kabaklı Vefatının 3. Yılında Anıldı
Gazeteci yazar Servet Kabaklı, vefatının 3'üncü yılında Eyüp Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı.

Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından başlayan anma törenine, edebiyat dünyasından yazar ve şairlerin yanı sıra Kabaklı'nın ailesi ve yakın dostları katıldı.

Törende, AA muhabirine açıklama yapan Servet Kabaklı'nın amcasının oğlu Esat Kabaklı, "Aramızdan olmadık bir zamanda ayrıldı. Acısı halen yüreğimizde. Boşluğu doldurulamıyor." dedi.

Servet Kabaklı'nın Türk dünyası üzerine çok emek verdiğine işaret eden Esat Kabaklı, şunları kaydetti:

"Tuttuğu her işi koparırdı. Onun için bir ritüel yoktu. Her şey onun için asıldı, esastı. Yani yaptığı her işi ciddiyetle yapan bir insandı. Türk, İslam gelenekleri üzerine çalıştı ve hedefi hep bu oldu. Türk dünyasını çok severdi. Türk dünyasının her yerini karış karış bilen insandı. Bütün çalışmaları aslında Turan içindi."

Servet Kabaklı'nın aynı zamanda Türk Edebiyatı Vakfı başkanlığı yürüttüğüne de değinen Kabaklı, "Vakfı güzel, ayakları üzerinde duran bir müessese haline getirdi. Tabii Cumhurbaşkanlığımızın katkılarıyla da vakıf bayağı güzelleşti. Şu anda dik duruyor. Bu bakımdan umarım onun ruhu rahattır." ifadelerini kullandı.

- "Vazifemiz yaşanan bir gelenek oluşturmak"

Törende konuşan Türk Edebiyatı Vakfı üyesi İsa Kocakaplan, Servet Kabaklı'nın vakfın sağlam temellere oturması adına birçok çalışma yaptığının altını çizerek, "Şimdi Ahmet Kabaklı hocanın ve Servet Bey'in bıraktığı hizmet tüm hızıyla yürüyor, yayınlar, dergiler çıkarılıyor. Sohbetler devam ediyor; yani bir gelenek aynı şekilde dönüyor." diye konuştu.

Kocakaplan, Türk Edebiyatı Vakfı'nda oluşturulan geleneklerin bugün de devam ettirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim vazifemiz ise (Türk Edebiyatı Vakfı) geleneğini dondurmak değil, güncellemek. Yani yaşanan bir gelenek oluşturmak. Bundan 2-3 yıl önce gibi yaşamak değil. Günümüzde gelenekler nasıl güncellenir? Milli ve manevi damar nasıl yaşatılır? Nasıl kaybedilmez ? diye bir devamlılık sağlamak gereklidir. Hepsine Allah'tan gani gani rahmet diliyorum."

- Servet Kabaklı

Elazığ'da 13 Mart 1956'da Elazığ'da dünyaya gelen Servet Kabaklı, ilk, orta ve lise tahsilini Elazığ'da tamamladı.

Üniversite öğrenimine 1975'te Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde başlayan Kabaklı, daha sonra nakil yaptırdığı Fırat Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden 1981 yılında mezun oldu.

Gazeteciliğe ise 1976'da Tercüman Gazetesinin Elazığ Muhabiri olarak başladı. Üniversite eğitiminin ardından İstanbul'da gazeteciliğe devam eden Kabaklı, Türk dünyası, özellikle de Doğu Türkistan konusundaki çalışmalarıyla kamuoyuna ışık tutmuştu.

Doğu Türkistan dışında bütün Türk illerini dolaşan Kabaklı, ilk olarak 1982 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından röportaj ve seri röportaj dalında "yılın gazetecisi" seçildi. Daha sonraki yıllarda Türk Basın Birliği ile birlikte birçok mesleki ve sosyal kuruluş tarafından "Yılın Gazetecisi" ödülüne layık görüldü.

Uzun yıllar Tercüman ve Türkiye gazetelerinde yazarlık ve yöneticilik de yapan Kabaklı, aynı zamanda Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı ve Yeniçağ Gazetesi yazarıydı.

Kaynak: AA