Yarım Asırdır Demir Dövüyor

Mardinli Demir işleme ustası 66 yaşındaki Selahattin Babat, yarım asırdır 50 derece sıcaklıkta dövdüğü demirlere şekil veriyor. Kapı tokmakları, demir el işlemesi özel kilitler, çiviler, baltalar ve tarla sapanları üreten Babat işine ilk başladığı günkü sevgiyle çalışırken bir yandan da teknolojiye direnerek el işlemesi demir üretimini sürdürüyor.

Yarım Asırdır Demir Dövüyor
50 yıldır demir ocağının başında demir döven 66 yaşındaki demir işleme ustası Selahattin Babat, demir ateşinin başında önce ekmek teknesinin sobasını yakıyor ardından demiri döve döve şekil veriyor. Yıllar önce yanında 6 kişinin çalıştığını artık işçiliği ve emeği çok olan demir işlemesinin teknolojiye yenilerek eskisi kadar rağbet görmediğini dile getiren Babat, hala Mardin’in tarihi ve kültürüne özgü kapı tokmakları kilitler, çiviler ve tarlada kullanılan demirlerin üretimini yaptığını söyledi.

Tarihi Kasimiye Medresesinin ve bir çok kapı kilidinin kendi elinde şekil aldığını belirten Babat, mesleğin yok olmaya doğru ilerlediğini kaydetti.



"Gece gündüz çalışsam gene yorulmam"

İhlas Haber Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan Babat, Mardin’de doğup büyüdüğünü söyledi.

Babat, "50 yıldır ben Mardin’de bu işi yapıyorum. Ben bu mesleği yaparken zevk alıyorum. Çok güzel bir meslek, gece gündüz çalışsam da yine yorulmam. Yanıma çıkar olarak çok kişi gelir ancak işin zorluğundan dolayı pes edip kaçarlar. Yarın öbür gün bu dünyadan göçüp gidersek, benim işimi yapabilecek biri yok. Usta olarak yetiştim, ne kadar çırak yanıma geldiyse öğretmek istedim ama kaçıyorlar, durmuyorlar. Gerçekten ağır bir meslek, herkes bu işi yapamaz. Bu işten anlayan 2, 3 arkadaşım var ama çalışmak istemiyorlar. Demirciler var, yok demiyorum fakat bu işten anlayan yok” dedi.

Saatlerce döverek ürettiği demir kilitler, kapı tokmakları, baltalar için şipariş aldığını anlatan Babat, “Mesela bir taş ustası yanıma geliyor ‘bana keski lazım, tarak lazım’ duvarları silmek için, marangoz adam yanıma geliyor ‘usta kapı yaptım bize kilit, çivi, kapı tokmağı, çengel, menteşe lazım’ diyor. Ben bunların hepsini yapıyorum. Kimseyi geri çevirmiyorum. Köylüler yanıma geliyor ’usta sapanımız kırıldı’ diyorlar, onlara sapan, balta yapıyorum. Allah’ın izniyle ben demir konusunda her işi yapıyorum” diye konuştu.

Eskiden yanında 5-6 işçi çalıştığını belirten Babat usta, şimdilerde ise çalıştıracak çırak bulamadığını söyledi.

Babat, "Sabah 05.00’da işe geliyordum akşam 22.00’a kadar çalıştığım oluyordu. Önceden daha fazla iş vardı. O zamandan bu zamana işler duruldu tabii. Mardin’e özgü kapı tokmakları hala üretiyoruz. Bu kapı tokmakları, eğer kapı çift taraflı ise erkek için daha fazla ses çıkaran, kadın için daha nazik ses çıkaran kapı tokmakları kullanılıyordu" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA