Duterte'yi Eleştiren Rahipten Hayatının Tehlikede Olduğu İddiası

Filipinler'de, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin uyuşturucuyla mücadele kapsamında yürüttüğü operasyonları eleştiren bir Katolik Kilisesi rahibi, motosikletli tetikçiler tarafından hedef alındığını iddia etti.

Duterte'nin icraatlarını eleştirdiği için hayatının tehlikede olduğunu öne süren rahip Amado Picardal, kişisel blog sayfasından yaptığı açıklamada, Cebu kentinde bir manastıra yaptığı ziyaret sırasında 3 motosikletteki 6 kişi tarafından takip edildiğinin bildirilmesi üzerine "güvenli bir yere" saklandığını belirtti.

Picardal, "Güvenlik endişesi nedeniyle bisiklete binemiyorum, koşamıyorum, yürüyemiyorum. İnziva yerimi dağda bıraktım ve hayatımı devam ettirmek için daha güvenli bir yere taşındım." ifadelerini kullandı.

Davao şehrinin belediye başkanı olduğu sırada Duterte ile ilgili yargısız infaz iddialarının belgelenmesine yardımcı olduğunu söyleyen 63 yaşındaki rahip, güvenlik endişesine rağmen yargısız infazları eleştirmeyi sürdüreceğini kaydetti.

2017 yılından bu yana, ölüm mangasının rahipleri hedef aldığını savunan Picardal, "Üç rahip öldürüldüğünde, bir sonrakinin ben olabileceğimden emindim. Bir uyuşturucu bağımlısı olmakla suçlandığım bir e-posta bile aldım." ifadelerine yer verdi.

Picardal, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde, uyuşturucu cinayetleriyle ilgili Duterte'ye karşı ifade vermeye de hazır olduğunu dile getirdi.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Harry Roque ise Picardal'ın "eğer korkuları için bir dayanak varsa" hakkını savunmak için dava açması gerektiğini söyledi.

Picardal, uyuşturucuyla mücadele operasyonları kapsamındaki cinayetleri protesto etmek ve komünist isyancılarla barış görüşmelerini desteklemek için bindiği dağ bisikletiyle kamuoyunun dikkatini çekmişti.

Son olarak Richmond Nilo isimli rahip, haziran ayında, Zaragoza bölgesindeki şapelde pazar ayini sırasında iki silahlı saldırgan tarafından öldürülmüştü.

Ulusal Polis Sözcüsü Benigno Durana, 17 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, 1 Temmuz 2016 - 1 Temmuz 2018 arasında uyuşturucu ile mücadele kapsamında 105 bin 658 operasyon gerçekleştirildiğini ve iki senedir yürütülen operasyonlarda, 4 bin 414 suçlunun öldürüldüğünü kaydederek, bu sayının günlük ortalama 6 kişinin ölümüne denk geldiğini bildirmişti.

Devlet Başkanlığı görevini 30 Haziran 2016'da devralan Rodrigo Duterte, uyuşturucu ve yolsuzlukla mücadeleye öncelik vereceğini açıklamıştı. Duterte, uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde emniyet güçlerine "vur emri" vermişti.

Duterte hükümetini sert dille eleştiren Filipinli ve yabancı insan hakları örgütleri, Filipinler hükümetinin "insanlığa karşı suç" işlediğini savunuyor.

Kaynak: AA