Vali Doğan, GAMP Konağı'nda Basınla Buluştu

Kars Valisi Rahmi Doğan, temeli atılan ve yapımına başlanan Sultan Alparslan Külliyesi ilgili bilgiler verdi.

Vali Doğan, GAMP Konağı'nda Basınla Buluştu
Doğan, kentte ortaya atılan Sultan Alparslan Külliyesi’nin yapımın durduğu yönünde söylentilerin ise gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

Gazi Ahmet Muhtar Paşa (GAMP) Konağı’nda kentte görev yapan ulusal ve yerel basının temsilcileriyle bir araya gelen Doğan, son günlerde yapımın durduğu yönünde çeşitli spekülasyonlar yapılan Sultan Alparslan Külliye’nin yapımının durmadığını belirtti.

Sultan Alparslan Külliye’nin projesinin eski parayla 40 trilyonluk bir proje olduğunu ve projenin bir hayırsever tarafından yapılacağını ifade eden Vali Rahmi Doğan, “Sultan Alparslan Külliyesi inşaatı devam ediyor. Buranın altına kapalı otopark yapıyoruz. Evet burası meydan ama altı da tamamen otopark olarak kullanılacak. Kışın en çok ihtiyaç duyulan şey kapalı otopark, İnsanlar araçlarını gece donmasın düşüncesiyle kalkıp çalıştırıyorlar. Kars’ın çok büyük ihtiyacını da giderecek. Şimdi burada öneri ne? Öneri, AVM yapılsın önerisi, şehir merkezinde böyle, AVM yapacaksın 4-5 katlı AVM yapacaksın ki bu 4-5 kat şehri karanlık hale getirecek, o bölgeyi karanlıklaştıracak. Cami ile birlikte 18 bin metrekare bir meydan çıkıyor orada. Ben itirazın neden yapıldığını anlamış değilim ve devletten tek kuruş para harcanmıyor. 35-40 trilyonluk bir yatırım yapılıyor ve birileri bunu hayrına yapıyor. Sizin hayrınıza Kars’a gelip 400 araçlık bir otopark kim yapar? Şimdi herkes cami kısmını görüyor ama asıl görünmesi gereken kısım 18 bin metrekarelik bir meydan çıkıyor ve bu 18 bin metrekarenin tamamının altı da otopark oluyor. Buna neden itiraz ettiklerini çözmüş değilim” dedi.

Sultan Alparslan Külliyesi’nin tam ortasından geçen elektrik hattının kaldırılmasıyla birlikte yapımına hızlı bir şekilde devam edileceğine dikkat çeken Doğan, “Projeden herhangi bir dönüş yok. Bekliyor olmasının sebebi oradan TEAŞ’ın elektrik hattının geçiyor olmasıydı, onu çözdük, arkadaşlar deplase ediyorlar, dolayısıyla o yüzden bekledi. Projesi onaylandı, kuruldan geçti, temelini attık biliyorsunuz, ortaya çıktığında da Kars için çok güzel bir meydan olmuş olacak. Biliyorsunuz bir meydan da GAMP Konağının yanı, Endüstri Meslek Lisesi de yıkıldığı taktir de şehrin içinde merkezi bir yerde iki tane meydan çıkmış olacak. Orasını sadece cami olarak görüp itiraz etmek bence yanlış, insanlar camileri sayıyorlar, diyorlar ki şurada şu kadar cami var, şu kadar cemaat var, bu cemaate göre belki dediğiniz gibi olabilir ama her il de bir merkez cami yapılıyor. Ama bizim alanımızın içerisinde 20 bin metrekarelik alanın 2 bin metrekaresi cami geri kalan 18 bin metrekaresi meydan. İnsanların gidip rahatça bahçesini kullanabileceği bir alan oluyor” diye konuştu.

Sultan Alparslan Külliye’nin önünde bulunan lojmanlarının yıkılacağını hatırlatan Doğan, lojmanların altındaki esnafın mağdur olmaması için Ağustos ayının sonuna kadar boşaltmaları için süre verdiklerini söyledi.



Doğan, “O işyerleri taşınacak. Biz onlara Ağustos ayının sonuna kadar süre verdik. Biz vermedik onlar süre istediler. Dediler ki, ‘Bize Ağustos’un sonuna kadar süre verin biz çıkacağız’ dediler. Ben de ‘tamam’ dedim. Ağustos’un sonunda onlar çıkacaklar gidecekler, bunların başka alternatifi yok. Orada 6 tane dükkan çıkıyor, yani otoparka giriş yolu gözükmesin düşüncesiyle 6 tane dükkan projelendirildi. Dışarıdan çirkin görünmesin diye 6 tane dükkan yapılıyor, o 6 tane dükkanı ileride Diyanet Vakfı işletecek. Yani oranın tamamının işletmesi Diyanet Vakfı tarafından yapılacak. O 6 tane dükkan yine ileride ihaleyle yine Kars esnafına kiralanacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA