'Kestiğimiz Kurbanın Hiçbir Şeyi Satılmaz'

Bingöl Müftüsü Muharrem Genç: 'Kestiğimiz kurbanın hiçbir şeyi satılmaz ya fakirin hakkıdır ya da ibadet için kullanılmalıdır. Kesildikten sonra üçe bölünerek bir bölümünü yakınlarımıza diğer bölümünü ihtiyaç sahiplerine diğer bölümünü de kurbanın bereketinden istifade etmek için evimize yani ailemize getirmemiz lazım'

Bingöl Müftüsü Muharrem Genç, "Kestiğimiz kurban satılmaz ya fakirin hakkıdır ya da ibadet için kullanılmalıdır. Kesildikten sonra üçe bölünerek bir bölümünü yakınlarımıza diğer bölümünü ihtiyaç sahiplerine diğer bölümünü de kurbanın bereketinden istifade etmek için evimize yani ailemize getirmemiz lazım." dedi.

Vatandaşların Kurban Bayramı'nı huzur içinde geçirmeleri için Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi ve İl Müftülüğü bayram hazırlıklarını tamamladı.

İl Müftüsü Muharrem Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların kesecekleri kurbanın özellikleri ve kurbanın önemi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Kurban kelimesinin Allah'a yaklaşma, yakınlaşma olduğunu anlatan Genç, "Kurban kelimesi öncelikle Allah'a kurbiyet yani yakınlık içindir. Sevdiğimizden vererek olur, malımızı canımızı seviyoruz ondan vererek olur, yakınlarımızı seviyoruz Hazreti İbrahim'de olduğu gibi olur." diye konuştu.

Genç, kurban kesiminin mezheplere göre farklılık gösterdiğine işarete ederek, kurbanın Hanefi mezhebine göre vacip, Şafii mezhebine göre ise sünnet olduğunu aktardı.

Bütün ibadetlerin amacının esasında Cenab-ı Allah'a yaklaşmak, rızasını kazanmak ve takvayı arttırmak olduğunu anımsatan Genç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kurban da bu ibadetlerden birisidir, yani vesiledir. İlgili ayeti kerimede 'Onların (kurbanın) etleri ve kanları asla Allah'a ulaşmaz. Fakat O'na sizin takvanız ulaşır' buyuruyor. Onun için bunun içerisindeki niyetimiz samimiyetimiz cenabı Allah'ın rızasını kazanmak içindir."

Kurban edilecek hayvanın özellikleri ve nasıl kurban edileceği konusuna da açıklık getiren Genç, özellikle kurban edilecek hayvana eziyet edilmemesi ve çevreye zarar verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Genç, şöyle konuştu:

"Kurbanlık hayvanlarımızın kesimi için bazı şartlar lazımdır; kör, memeleri, kulakları kesik, boynuzları kırık olmayacak, yolda yürüyemeyecek kadar hasta, zayıf olmayacak. Kurbanlık hayvanlarımızı bakımlı olması ve diğer hayvanlara da aslında iyi davranmamız lazım. Zira hayvanlar bizim için Cenab-ı Allah'ın bir emanetidir. Bize hizmet etmektedirler. Bunlar vasıtasıyla iaşemizi sağlıyoruz. Aynı zamanda da kurbanlık gibi hayvanlarda da ticaretimizi ve ibadetimiz sağlıyoruz."

Kurban Bayramı namazının ardından başlayarak, bayramın 3. gününde kurban kesiminin tamamlanması gerektiği tavsiyesinde bulunan Genç, bayram günü ilk olarak kesilen kurban etinin tüketilmemesi tavsiyesinde bulundu.

- "Kıbleye dönerek kesmemiz gerekiyor"

İl Müftüsü Muharrem Genç, kesilen kurbanın hiçbir şekilde satılamayacağını, etinin, sakatatı ve derisinin de ihtiyaç sahiplerini verilmesi gerektiğini aktardı.

Kurbanın ehil kişiler tarafından kesilmesi gerektiğinin önemine işaret eden Genç, "Kurbanımızı kıbleye dönerek kesmemiz gerekiyor. Kestiğimiz kurbanın hiçbirisi satılmaz ya fakirin hakkıdır ya da ibadet için kullanılmalıdır. Kesildikten sonra üçe bölünerek bir bölümünü yakınlarımıza diğer bölümünü ihtiyaç sahiplerine diğer bölümünü de kurbanın bereketinden istifade etmek için evimize yani ailemize getirmemiz lazım." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA