Dünyaca Ünlü Yazar Aytmatov'un Adı Kazakistan'da Bir Caddeye Verildi

Dünyayı kalemiyle fetheden Kırgız yazarı Cengiz Aytmatov’un adı Kazakistan’ın başkenti Astana’daki caddelerin birine verildi.

Dünyaca Ünlü Yazar Aytmatov'un Adı Kazakistan'da Bir Caddeye Verildi
Eserleri yüz elliden fazla dile çevrilen büyük Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un adı Kazakistan başkenti Astana’daki caddelerden birine verildi.

Başkent Astana’nın tarihi kısmını yeni kalkınma alanlarıyla birleştirecek olan Cengiz Aytmatov caddesinin açılış törenine Kazakistan’da çalışma ziyareti için bulunan Kırgızistan Başbakanı Muhammetkalıy Abılgaziyev katıldı.

Tören sırasında konuşma yapan Kırgızistan Başbakanı Muhammetkalıy Abılgaziyev, dünyaca ünlü Kırgız yazarının ismi Astana şehrinin caddelerinden birine verilmesinin gurur verici bir etkinlik olduğunu söyledi.



Ayatmatov’un doğumunun 90 yılı bir çok ülkede kutlanıyor

Eserlerinin dünyanın 180 dile tercüme edilen dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov ile gurur duyduğunu dile getiren Başbakan Abılgaziyev, yazarın doğumunun 90. yılının bu yıl dünyanın birçok ülkesinde kutlandığını belirtti.

Muhammetkalıy Abılgaziyev ayrıca, Orta Asya’daki en güzel şehirlerin arasında bulunan Astana’nın kuruluşunun 20. yıl dönümünün kutlanması münasebetiyle Kazak halkını tebrik etti.

İki ülke arasındaki kültürel ve manevi bağların güçlendirilmesine katkı sağlayacak

Törende konuşan Kazakistan Başbakanı Bakıtjan Sagintayev, Astana’da Cengiz Aymatov caddesinin açılmasının, iki kardeş ülke arasındaki kültürel ve manevi bağların güçlendirilmesine daha da büyük katkı sağlayacağına vurgu yaptı.

Cengiz Aytmatov, Sovyet Kırgız edebiyatçı, gazeteci, çevirmen, diplomat, ve siyasetçi olmasının yanı sıra dünya edebiyatında tartışılmaz bir yere sahip kitaplarıyla Türk kültür zenginliğini bütün dünyaya tanıtan yazar, edebiyatçıdır. Cengiz Aytmatov; edebi çalışmalarına ek olarak, Avrupa Birliği, NATO, UNESCO ve Benelüks ülkelerinin Kırgız delegeliğini üstlenmiştir. Aytmatov, Gün Olur Asra Bedel romanının film çekimleri için gittiği Rusya’nın Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da 16 Mayıs 2008 rahatsızlanarak böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi için Almanya’ya getirildi.

Almanya’nın Nürnberg kentindeki Klinikum Nord’da tedavi gören Cengiz Aytmatov, komaya girerek 10 Haziran 2008 tarihinde Nürnberg’de hayatını yitirdi.

2018 yılı, yazarın doğumunun 90. yılı dolayısıyla Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından Aytmatov Yılı olarak ilan edildi.
Kaynak: İHA