Okul Servis Araçları Yönetmeliğindeki Değişiklik

İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı: 'Üç noktalı emniyet kemeri, koltukta oturmaya duyarlı sensör, araç içi kamera gibi uygulamaların uygulanabilirliği yok. Sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yeni bir düzenleme yapılmasını istiyoruz'

İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği'nde öngörülen üç noktalı emniyet kemeri, koltukta oturmaya duyarlı sensör, iç ve dış kamera kriterlerinin uygulanabilir olmadığını savundu.

Bostancı, uygulamaya girme süresi 3 Eylül 2019'a ertelenen Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği'ndeki değişiklerle ilgili değerlendirmede bulundu.

Yönetmeliğin, Çiğli ilçesinde okul minibüsünde unutulan 3 yaşındaki Alperen'in ölümünün ardından "aceleyle çıkarıldığını" öne süren Bostancı, "İhmaller zincirinin sonucu olarak yaşamını yitiren Alperen evladımızı tekrar rahmetle anıyoruz. Ancak bu olay yükümlülüklerini yerine getiren ve yönetmeliğe uygun çalışan servisçi esnafına mal edilemez. Netice olarak mahkeme kararlarına da bakıldığında bu taşımacılığın servisçi esnafı tarafından yapılmadığı ve korsan olduğu sabittir." dedi.

Yönetmelikte yer alan üç noktalı emniyet kemeri, koltukta oturmaya duyarlı sensör, iç ve dış kamera zorunluluklarının 1 yıl süreyle ertelendiğini hatırlatan Bostancı, her öğrenci ve çocuk için üç noktalı emniyet kemeri uygulamasının sakıncalarının bulunduğunu iddia etti.

Bostancı, şunları kaydetti:

"Gerek Türkiye gerekse dünyada toplu taşıma araçlarında önü açık koltuklar haricinde hiçbir koltukta üç noktalı kemer bulunmamaktadır. Ayrıca yönetmeliği de incelersek bu taşımacılığın okul öncesini de kapsadığını görürüz. Yani lise öğrencisine göre ayarlanan emniyet kemerinin aynı zamanda okul öncesi çocuklar için kullanılması sıkıntı yaratacaktır."

Koltukta oturmaya duyarlı sensörün ise dünyada uygulanmadığını iddia eden Bostancı, kamera sisteminin ise özel yaşamın gizliliği ilkesine aykırı olduğunu savundu.

- "Rehber personel kriteri karşılanamıyor"

Bostancı, "servis araçlarında görev yapan rehber personelin niteliklerine ilişkin kriterlerin de uygulamada karşılanamadığını" ifade ederek, yönetmelikte yer alan kriterlerin uygulanmaması durumunda araçların trafikten men edileceğini hatırlattı.

Mevcut servis araçlarında söz konusu düzenlemelerin uygulanamayacağını, konuyu ilgili bakanlıklara da illettiklerini dile getiren Bostancı, "Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği'ndeki üç noktalı emniyet kemeri, koltukta oturmaya duyarlı sensör, araç içi kamera gibi uygulamaların uygulanabilirliği yok. Sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yeni bir düzenleme yapılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA