Sözcü Kalın'dan Trump'un Hayal Kırıklığına Cevap

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, "Bir hayal kırıklığından bahsedeceksek Türkiye’nin kendi ulusal çıkarları çerçevesinde yaşadığı derin hayal kırıklığını ifade edelim. Onlar bir papaz için bu ilişkileri adeta tamamen yıkma noktasına getirirken, Türkiye gibi bir ülkeyi kaybetme noktasına getirirken, Türkiye’nin meşru ve acil iki temel ulusal güvenlik meselesinde ne Obama ne Trump yönetiminin şuana kadar somut bir adım attığını görmedik" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Sözcü İbrahim Kalın, "Dolar baskısından kurtulmak için euro olur, yuan olur, ruble olur, kendi milli paramızla ticaret şeklinde olur, çalışmalar bundan sonra da devam edecek" diye konuştu.



"Beklentimiz, plan çerçevesinde PYD-YPG unsurlarının tamamının Fırat’ın doğusuna çekilmesi"

Menbiç eylem planının hayata geçirildiğini, Türk ve Amerikan askerlerinin birbirlerinden bağımsız olarak devriye görevlerini yaptıklarını belirten Kalın, "Şuana kadar olumlu neticeler alınmaya başladı.

Menbiç ve civarında PYD unsurlarının çekilmeye başladığını görüyoruz. Beklentimiz, plan çerçevesinde PYD-YPG unsurlarının tamamının Fırat’ın doğusuna çekilmesi, Menbiç’deki yerel yönetim birimlerinde kimlerin yer alacağı konusunda da Türk ve Amerikan yetkilileri ile mutabık kalınacak listelerin hayata geçirilmesi" şeklinde konuştu.



"Türkiye’nin bu konudaki hayal kırıklığının çok daha derin olduğunu ifade etmemiz gerekir"

ABD Başkanı Trump’un, Türkiye’nin rahip Brunson’u iade etmemesinden dolayı hayal kırıklığı yaşadığına ilişkin yapılan açıklamayı değerlendiren Kalın, "Bir hayal kırıklığından bahsedeceksek Türkiye’nin kendi ulusal çıkarları çerçevesinde yaşadığı derin hayal kırıklığını ifade edelim. Onlar bir papaz için bu ilişkileri adeta tamamen yıkma noktasına getirirken, Türkiye gibi bir ülkeyi kaybetme noktasına getirirken, Türkiye’nin meşru ve acil iki temel ulusal güvenlik meselesinde ne Obama ne Trump yönetiminin şuana kadar somut bir adım attığını görmedik. PKK ve FETÖ’yü kast ediyorum. PKK ile ilgili olarak bize yıllardır ‘PKK ile mücadelede Türkiye’nin yanındayız, anlık istihbarat paylaşımı yapacağız yapıyoruz’ gibi şeyler söylendi ama somut olarak bunların sahada yapılıp yapılmadığına baktığımızda bizi tatmin edici düzeyde bir işbirliğinin ortaya konmadığını görmekteyiz. PKK’nın Suriye kolu PYD ile ilişki konusunda Amerikan yönetimlerinin tutumu ortada. Menbiç yol haritası önemsediğimiz bir plandır. Bunun hayata geçmesi için biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Mesele bununla sınırlı değil, bizim beklentimiz, Amerikan yönetiminin bir terör örgütünün Suriye kolu ile bağlarını tamamen kesmesidir. FETÖ terör örgütünün elebaşı Amerika’da serbest bir şekilde yaşamaya devam ediyor. Bu örgütün mensupları Türkiye aleyhine her türlü faaliyeti orada yapmaya devam ediyorlar. Bir hayal kırıklığından bahsedeceksek Türkiye’nin bu konudaki hayal kırıklığının çok daha derin olduğunu ifade etmemiz gerekir. Bu sadece psikolojik mesele de değil, ulusal güvenliğimizi tehdit eden iki tane temel meseleden bahsediyoruz. Bizim NATO müttefikimiz ve stratejik ortağımız olarak ifade ettiğimiz ABD’nin bu konularda adım atmaması kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

"Amerika tarafından yapıcı bir irade ortaya konursa biz de elbette müzakereleri devam ettiririz"

Türkiye ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile yaptığı görüşmenin sorulması üzerine Kalın, "15-20 gündür devam eden görüşme trafiğimizin bir devamı olarak gerçekleşen bir görüşmeydi. Dışişleri Bakanımızın mevkidaşı ile benim Sayın Bolton ile Cumhurbaşkanımızın Trump ile görüşmeleri oldu. Biz burada size ne dediysek içeride de aynısını söyledik. Türkiye’de bir yargı süreci var, buna saygılı olun, bu çerçevede atılacak adımları yargı belirler, bu meselenin çözümü için de biz yapıcı bir irade ortaya koyuyoruz. Ama Türkiye’nin taleplerini tamamen göz ardı edip, sadece Amerika perspektifinden bakan birileri de adeta Türkiye’yi günah keçisi yapmaya çalışıyorlar. Sanki yapıcı olmayan taraf Türkiye’ymiş gibi, barış ya da çözümden yana olmayan taraf Türkiye’ymiş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Biz gerilimden, savaştan, ilişkileri kopartmaktan yana değiliz. Ama Türkiye’nin egemenliğine, yargı bağımsızlığına dönük bir müdahale, saygısızlık söz konusu olduğunda Türkiye gereken tepkiyi verir. Halkbank davası devam ediyor, haksız şekilde bir kamu bankamızın uluslararası piyasalardaki itibarı zedeleniyor, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla son derece haksız bir şekilde yargılandı, cezaya çarptırıldı. Onunla ilgili süreç devam ediyor. Bizim diğer vatandaşlarımızla ilgili haklarımızı savunmamız gayet normaldir. Büyükelçimiz bu hususları Bolton’a aktardı. Bu konudaki pozisyonumuz son derece net. Bu konuda Amerika tarafından yapıcı bir irade ortaya konursa biz de elbette müzakereleri devam ettirir ve bu işin diplomatik yollardan çözümü için adım atacak iradeyi gösteririz" dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump arasında planlanmış bir görüşme olmadığını belirtti.

Kaynak: İHA