Meralardaki Suluk Ve Gölgelikler Hayvancılıkta Verim Kaybını Önlüyor

Erzurum'daki meralara Tarım ve Orman Müdürlüğünce yapılan suluk, gölgelik, kaşınma kazığı ve tuzluk gibi yapılar büyükbaş ve küçükbaş besi hayvanlarına yarar sağlayıp verim kaybını önlüyor İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar: 'Meralardaki hayvanlar su içmek için bazen yaklaşık 5 kilometre yürüyor. Meradaki hayvan su içmek için yürürken enerji kaybı yaşıyor ve verimi düşüyor'

Meralardaki Suluk Ve Gölgelikler Hayvancılıkta Verim Kaybını Önlüyor
Türkiye'nin önemli hayvan yetiştiriciliği merkezlerinden Erzurum'daki meralara büyükbaş ve küçükbaş besi hayvanlarının ihtiyaçlarının karşılanıp verim kaybının önlenmesi amacıyla suluk ve gölgelik gibi yapılar yapıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 2004 yılında başlatılan "Çayır Mera Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında, bu yıl mera alanlarına hayvanların su ihtiyaçlarının giderilmesi için suluk, güneşten korunmaları için gölgeliğin yanı sıra kaşınma kazığı, yatak yeri ve tuzluk gibi yapılar inşa edildi.

Meralarda yayılan hayvanların faydalanması için yapılan ve özellikle yaşam alanları ile su yataklarına uzak noktalara kurulan yapılar, hayvanların günlük ihtiyaçlarını karşılıyor.

İl genelinde 11 ilçeye inşa edilen bu yapılar sayesinde, hayvanların uzun mesafeler katederek enerji kaybedip verimden düşmemesi ve sağlıklı olmaları amaçlanıyor.

Erzurum Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvan yetiştiriciliği kapsamında il genelinde yaklaşık 225 bin dekarlık alanda mera ıslah çalışmalarının yapıldığını anımsattı.

Kentteki meralara çok sayıda göçer geldiğini anlatan Akar, "Öncelikli olarak meralardaki baskıları azaltmak için çiftçi ve besicilere tohum desteği veriyoruz. Bunun yanı sıra meralardaki hayvanlar için de sanat yapıları olarak nitelendirdiğimiz gölgelik, kaşınma kazığı, tuzluk ve suluklar yapıyoruz." dedi.

- Sanat yapıları hayvanın verimini artırıyor

Akar, hayvan yetiştiriciliği bakımından meralarda yapılan sanat yapıları, hem hayvan sağlığı hem de verimlilik açısından büyük etken olduğunu anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Meralardaki sanat yapılarında yer alan hayvan suluğu basit olarak görülebilir, fakat meralardaki hayvanlar su içmek için bazen yaklaşık 5 kilometre yürüyor. Meradaki hayvan su içmek için yürürken enerji kaybı yaşıyor ve verimi düşüyor. Hayvanın derede içtiği suyun yüzeyindeki çamurdan dolayı sağlıklı olmuyor. Hayvanlar için tuz maddesinin yer aldığı yemlikler yapıyoruz. Hayvanların yeterince tuz almaması da verimliliği düşürüyor. Hayvanların kendilerini rahat etmesi için kaşınma kazıkları yapıyoruz. Meradaki hayvanlar güneş altında dinleniyor, ama gölgelik altında dinlenirse hem verimi artıyor hem hayvan daha sağlıklı oluyor."

Sanat yapılarının bölge açısından önemli olduğuna işaret eden Akar, şöyle devam etti:

"Sürdürülebilir hayvancılık yapmak adına vatandaşlarımızın yaşam koşullarını ve besledikleri hayvanların en önemli fiziki ihtiyaçlarını karşılamak önem arz etmektedir. İldeki yaklaşık 3 bin rakımlı meralara güzel gölgelik, suluk yapılması hayvanlar açısından sanat yapısıdır. Çünkü sanat yapıları sayesinde hayvanlar ihtiyaçlarını karşılayarak rahata kavuşuyor."
Kaynak: AA