'Millet TL'sine De Ekonomisine Sahip Çıkıyor'

ESTP Başkanı Mustafa Güvenli: 'Dolardaki düşüşün devam edeceğine inanıyoruz. İnsanımız, esnafımız herkes Türk lirasına ve ekonomiye sahip çıkmak için gerekeni yapıyor, yeter ki hükümet kararlı ve somut adımlar atsın. Piyasalarda güven ve gerilim çok önemlidir' Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay: 'Bu oyunu milletçe bozacağız. Küresel güçler Gezi, 1725 Aralık ve FETÖ darbeleriyle başaramadıkları saldırılara dolar üzerinden devam ederek ellerindeki tüm kozları kullanmaktadır' Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bedir Limon: 'Dolarla, avroyla işimiz yok, işimiz Türk parasıyla. Kentte esnafımız çeşitli kampanyalar yaptı. Dolar avro bozdurana yemek, çay ve çeşitli ikramlarda bulunuldu. Dün olduğu gibi bugün de devletimizin, milletimizin yanındayız' Ağrı TSO Başkanı Saim Alpaslan: 'Bu süreçte halkımız dolar kullanmasın Türk lirası kullansın. Milli paranın korunması için ithalat, ihracat ve diğer alım ve satımlarda dolar kullanılmayıp birlik ve beraberliğini koruması gerekir'

Doğu Anadolu'daki çeşitli sivil toplum kuruşları (STK) Türkiye ekonomisine yönelik spekülatif ataklara tepki gösterdi.

Merkezi Erzurum'da bulunan ve 74 dernek, sendika, vakıf ve cemiyetin oluşturduğu Erzurum Sivil Toplum Platformu (ESTP) Başkanı Mustafa Güvenli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımlarının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik tehdit mesajlarını ve yaptırımlarını çirkin olarak nitelendiren Güvenli, "Bu durum müttefiklik kurallarına yakışmayan davranıştır." dedi.

Güvenli, doların yükselişinin suni olduğunu belirterek, doların gerçek değerinin 3 ila 3,5 lira olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin şu anda zor günlerden geçtiğini dile getiren Güvenli, "Dolardaki düşüşün devam edeceğine inanıyoruz. İnsanımız, esnafımız herkes Türk lirasına ve ekonomiye sahip çıkmak için gerekeni yapıyor, yeter ki hükümet kararlı ve somut adımlar atsın. Piyasalarda güven ve gerilim çok önemlidir. " diye konuştu.

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay da dolardaki artışın ülke üzerinde oynanan oyun olduğunu ifade ederek, "Bu oyunu milletçe bozacağız. Küresel güçler Gezi, 17-25 Aralık ve FETÖ darbeleriyle başaramadıkları saldırılara dolar üzerinden devam ederek ellerindeki tüm kozları kullanmaktadır. Ülkemiz pek çok açıdan büyük mesafe kaydetti. Topyekun saldırılar ile belki bugün bazı çalkantılar yaşayabiliriz ancak bu saldırılara dur diyebilecek güçte bir güven ve psikolojik ortam var. " dedi.

- "Manipülatif paylaşımlara itibar etmeyin"

Altay, sosyal medya üzerinden yapılan manipülatif paylaşımlara hiçbir vatandaşın itibar etmemesi gerektiğini kaydetti.

Döviz mevduatlarının belli bir kur üzerinden Türk lirasına çevrileceği, döviz veya Türk lirası mevduatlarına el konulacağı, enflasyonun yüzde 50'lere çıktığı ve ülkenin iflas ettiği gibi söylentilerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Altay, şunları kaydetti:

"Sosyal medya ve diğer ağlarda yalan yanlış provokasyon haberi yapanlara karşı en ağır cezaların verilmesi gerekiyor. Dolar artışı nedeniyle stok yapıp satış yapmayan veya sattıklarına aşırı zam yapan bazı esnaflardan son günlerde şikayet almaktayız. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına uyarak 2016 yılında yaptığımız gibi tasarruflarımızı dövizden Türk lirasına kaydırıp ülke ekonomisine büyük küçük demeden katkı sağlamalıyız. Bunun yanında, kendi emeğimizle ürettiğimiz sanayi ürünleri tercih edilmelidir. Bize her türlü tehdit ve baskı uygulayan ülke veya ülkelerin ürünlerini kullanmamak, Türk lirasının değer kazanması noktasında en büyük destek olacaktır."

- "Türkiye bu ekonomik savaşı kazanacaktır"

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Erzurum Şubesi Başkanı Cafer Burucu da Cumhurbaşkanı Erdoğan öncülüğünde başlatılan yeni ekonomi modeli, yerli üretim ve yeni pazarlar ile Türkiye'nin başarılı olacağını söyledi.

Vatandaşların döviz bozdurarak Türk lirasına sahip çıktığını dile getiren Burucu, şu ifadeleri kullandı:

"Emperyalist güçler iktisadi arenada kozlarını açık oynayarak ekonomik müdahalelerle bizleri sindirmeye çalışıyor. Bizler bu şer oyunlarına boyun eğmeyeceğiz. Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın dediği gibi büyük Türkiye ideali doğrultusunda iktisadi arenada yerli ve milli mücadelemizi sürdüreceğiz. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Modeli'nde yer alan sürdürülebilir kalkınma, güçlü iletişim, tam bağımsız ve sıkı para ve maliye politikalarıyla bu ekonomi savaşını da kazanacağımıza inanıyoruz. Bu açıklamalar dövizde gevşeme trendini başlattı, Türk milleti bu oyunu gördü ve bozacak dedik ve bunu başaracağına inanıyorum."

- "Amerika, krizin ve şiddetin merkezidir"

Memur-Sen Erzincan İl Temsilcisi Nebi Gül, ekonomiye yapılan manipülatif saldırıların ABD Başkanı Trump'un sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamayla yeni bir döneme girdiğini hatırlattı.

Gül, şunları kaydetti:

"Trump'ın açıklamaları aşikarın beyanından başka anlam taşımamaktadır. Zira biz son zamanlarda ekonomimize karşı yapılan operasyonların emperyalizmin Türkiye'ye dönük olarak geliştirdiği 'Ahlaksız stratejinin' daha önce terör örgütleri eliyle gerçekleştirdiği saldırıları, 15 Temmuz işgal girişimi gibi bir taktikselin devamı olduğunu biliyoruz. Yine biz biliyoruz ki özellikle 2008 finansal kriziyle büyük bir darboğaza girmiş olan kapitalist emperyalizm ve onun en tepesindeki elitlerin yönettiği ABD'nin 1945'ten sonra geliştirdiği taktik stratejiler bir bir iflas etmektedir. Tam da bu sebepten dolayı büyük bir akıl tutulması yaşanmaktadır. Dolayısıyla Amerika krizin ve şiddetin merkezidir, ülkemizin de içinde bulunduğu otuz ülkeye karşı neresinden bakarsanız bakın küresel çapta bir yıkımın kapısını aralayacak olan 'ticaret savaşları' stratejisi başka nasıl açıklanabilir."

Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bedir Limon da milletin Türk lirasına sahip çıktığına işaret ederek, "Dolarla, avroyla işimiz yok, işimiz Türk parasıyla. Kentte esnafımız çeşitli kampanyalar yaptı. Dolar avro bozdurana yemek, çay ve çeşitli ikramlarda bulunuldu. Dün olduğu gibi bugün de devletimizin, milletimizin yanındayız." dedi.

Milletin bu desteği 15 Temmuz'da da gösterdiğini anlatan Limon, "Ülkemizin bu sıkıntıların altından kalkacağına inanıyorum. Ülkemiz büyük bir ülke çok arbedeler atlattı. Onların altından nasıl kalktıysa bununda altından kalkacağına canı gönülden inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

- "Finansal zorluklar dayanışma ile aşılacak"

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Çetin Demirci, yaptığı yazılı açıklamada, son dönemde karşılaşılan finansal zorlukların milletle dayanışma içinde aşılacağına inancının tam olduğunu aktardı.

Hükümetin açıkladığı ekonomik programın hedefleri ve alınmakta olan önlemlerin başarısı için iş dünyasının azimle destek olmaya kararlı olduğu vurgulayan Demirci, şunları kaydetti:

"Dünyanın en büyük ekonomileri içerisinde yer alan ülkemiz, bu süreçte daha çok tasarruf, üretim ve tabii ki daha çok dış satım yaparak şu an ki yapısal sorunları aşacaktır. Zaman, ülkemiz ve ulusumuz için daha çok çalışma ve parasına sahip çıkma zamanıdır. İş dünyası olarak üretime, yatırıma, istihdama ve dış satıma devam etmemiz çok ama çok önemli. Birlikte olursak aşılamayacak hiçbir kriz olamayacağı açıktır."

Ağrı TSO Başkanı Saim Alpaslan da son günlerde Türkiye üzerinde oynanan oyunlara şiddetle karşı durduklarını ifade etti.

Alparslan, şu ifadeleri kullandı:

"15 Temmuz darbe girişiminde millet olarak dimdik durduk, şimdi de ekonomi darbesi karşısında dimdik duracağız. Biz bu süreçte Ağrı halkı, esnafı ve taciri olarak Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın arkasındayız ve destekliyoruz. Son günlerde üst üste rekor tazeleyen dolara karşı Ağrı halkı ve Ağrı tacir ve esnafının birleşmesi gerekiyor. Ağrılı esnaf ve tacir kardeşlerimizin kendi iş yerlerinde dolarla alışverişi yasaklaması gerekiyor. Amerika'ya karşı en başta Ağrı TSO olarak, hepimiz tüm dünyaya vatanseverliğimizi ve Türkiye'nin tek yürek olduğunu bir kez daha gösterelim."

- "Bu memleket meselesidir"

Bu süreçte halk, esnaf ve diğer STK'lerden de aynı desteği beklediklerini aktaran Alpaslan, "Bu memleket meselesidir. Vatandaşın, özellikle bu kritik süreçte dövize karşı mesafeli duruşu, ülke ekonomisi açısından bu kadar önemli olduğu kadar bu kampanyanın yaygınlaştırılması için tüm halkımıza esnafımıza da büyük görev düşüyor. Bu süreçte halkımız dolar kullanmasın Türk lirası kullansın. Milli paranın korunması için ithalat, ihracat ve diğer alım ve satımlarda dolar kullanılmayıp birlik ve beraberliğini koruması gerekir. Trump'ın Türkiye'ye karşı yapıcı olmayan tutumlarını şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz." dedi.

Ağrı Genç İşadamları Derneği Başkanı Sultan Murat Sancak ise Türkiye'ye asimetrik şekilde uygulanmaya çalışılan pervasız ve haddi aşan yaptırımları kınadıklarını ifade etti.

Sancak, "Bu müdahalelerle halkımıza uygulanan bu yaptırımlar bizi daha da kenetlenip güçlendirecektir. Bu zor günlerde ülkemizin ve milletimizin yanında olduğumuzu bildiririz." ifadesini kullandı.

- "Yaptırım kararlarının hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur"

Memur-Sen Ağrı Şube Başkanı Süleyman Gümüşer de İslam ile yoğrulmuş olan coğrafyanın çocukları olarak özgürlük, bağımsızlık, istiklal ve istikbali daha önce de emperyal güçlere teslim etmediklerini aktararak, "Biz imanın olduğu yerde hiçbir zaman mağlubiyetin olmayacağına inanan bir milletiz. Onun için de Amerika'nın bize, İran'a, Pakistan'a olan yaptırım kararlarının hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Yok hükmünde sayıyoruz ve yolumuza devam edeceğiz. Millet olmak da zaten böyle davranmayı gerektirir. Kazanacağız." şeklinde konuştu.

Memur-Sen Kars Temsilcisi Ebubekir Keleş ise "küresel dayatmalara hayır, emperyalizmi yeneceğiz" dedi. Keleş, şunları aktardı:

"Bizler bugün ülkemiz üzerinde oynanan ekonomik oyunları yakından takip etmekteyiz. Birlik, beraberlik, kardeşlik içerisinde olursak 15 Temmuz'da yaptığımız gibi emperyalist güçleri nasıl yendiysek inşallah bu ekonomik krizden de güçlü şekilde çıkacağız. Birlik ve beraberliğimiz sayesinde doların seyrinin değiştiği görülmektedir."

Keleş, "Amerika'nın hazmedemediği ülkemizin büyümesi, 2023 hedefine hızlı adımlarla gidişimizi hazmedemiyorlar. Hazmedemedikleri için de ülkemizi ekonomik krize sokmaya çalışıyorlar. Ancak umduklarını bulamadılar." dedi.

- "Bu operasyonlara karşı vatanımıza sahip çıkacağız"

Türkiye Azerbaycan Derneği (TÜRKAZDER) Iğdır Şube Başkanı İlteriş Kağan Taşkınsu, bugün var olma mücadelesi verildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Yaşanan olaylar Türkiye üzerine yürütülen ekonomik ve psikolojik savaşın olduğunu gösteriyor. Türkiye'nin ekonomik açıdan istikrarsızlaşması hedefleniyor. Lakin Türk milleti, tarihe bakıldığında birlik içerisinde zor koşullara rağmen her şeyin üstesinden gelmiştir. Bugün de Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı yürütülen bu operasyonlara karşı vatanımıza sahip çıkacağız. Sivil toplum örgütleri olarak milletimizle birlikte her zaman olduğu gibi bu süreçte de devletimizin yanında olacağız."

Taşkınsu, Azerbaycan'ın bu süreçte Türkiye'ye desteğini açıklamasından da memnun olduklarını vurgulayarak, Türkiye'nin bu spekülatif saldırılardan daha güçlü çıkacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA