Muş'ta Neynik Taşı Çıkarılmasına Başlandı

Muş'un Bulanık ilçesinde cami, bina ve okul inşaatlarında kullanılan neynik taşının dağlardan çıkarılmasına başlandı.

Muş'ta Neynik Taşı Çıkarılmasına Başlandı
İlçeye bağlı Uzgörüre beldesinde 10 yıl önce kendi olanaklarıyla kurduğu işletmede üretim yapan Edip Taşdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, neynik taşına yoğun ilgi olduğunu söyledi.

Beldenin dağlık bölgelerinde çıkarılan 10 farklı renkteki taşların Ahlat taşından daha yumuşak ve kaliteli olduğunu dile getiren Taşdemir, kurduğu taş işleme atölyesinde gençlere istihdam alanı yarattığını belirtti.

Taşların gençler tarafından demir aletler ve balyozlarla çıkarıldığını anlatan Taşdemir, "Çıkarılan taşları traktörlerle atölyeye getiriyoruz. Büyük taşları çeşitli boyutlarda keserek binaların dış kaplamalarında kullanıyoruz. getirerek önce büyük taşları yararak kestikten sonra onları çeşitli ebatlarda kesip binaların dış kaplamasında, mezar taşı yapımında kullanıyoruz. Ekim ayı sonuna kadar taş çıkarıp işleyebiliyoruz. Taşları, Muş, Bingöl, Bitlis, Erzurum ve Türkiye'nin bir çok iline satıyoruz. Talebe yetişemiyoruz, günde 50 metrekare taş işleyebiliyoruz." diye konuştu.

Beldeden yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki kayalıklarda arkadaşlarıyla taş çıkaran Yüksel Gündoğdu, "Taş çıkarmada ilkel metodu kullanıyoruz. Taş çıkarmak çok zor. 3 kişilik ekiple 50-60 taş çıkarabiliyoruz. Her bir taş karşılığında 5 lira alıyoruz. Bölgede taş rezervi çok olduğu için bir taşı 20 dakikada çıkarıyoruz." dedi.

Kaynak: AA