Hacı Adaylarının Ziyaretleri Sürüyor

Kutsal topraklarda bulunan hacı adayları ibadetlerini tamama erdirmek için gün sayıyor. Mekke-i Mükerreme’deki müminler, Cennetül Mualla’da metfun bulunan Eshab-ı Kiram’ın kabirlerini de ziyaret ediyor.

Hacı Adaylarının Ziyaretleri Sürüyor
Medine-i Münevvere’de bulunan hacı adayları vakit namazlarını Mescid-i Nebevi’de kılmaya gayret ederken, Mekke-i Mükerreme’deki müminler de Kabe-i Muazzamayı tavaf ederek ibadet ediyor. Hacı adayları bir yandan da Cennet-ül Mualla kabristanında metfun bulunan Peygamber Efendimiz’in ilk eşi Hazreti Hatice ve diğer yakınları ile Eshab-ı kiramın kabirlerini ziyaret ediyor. Harem i Şerif’e yürüyüş mesafesinde bulunan Cennetül Mualla’yı feyiz almak ve bereketlenmek için ziyaret eden hacı adayları burada Fatiha okuyor, dualar ediyor.

Hac vazifesi için kutsal topraklara gelip burada vefat edenler de kısa bir süre öncesine kadar buraya defnediliyordu. Günümüzde şehrin önde gelenlerinin dışında defin yapılmayan kabristanlıkta, 1926 yılına kadar Osmanlı Hükümdarlarının yaptıkları türbeler ve mezar taşları da bulunuyordu. Suudi yönetiminin Mekke’de söz sahibi olmasının hemen ardından türbeler yıkıldı ve mezar taşları Riyad’daki bir müzeye kaldırıldı.

Mezarlara saygı gösterilmemesi için gerçekleştirilen bu düzenlemelere rağmen bu mübarek mekana akın eden hacı adayları saatlerce burada vakit geçiriyor. İkindi namazından sonra ziyarete açılan kabristanlık, akşam ezanında kapatılıyor.

Kaynak: İHA