Palandöken Açıklaması 'Yeni Ekonomi Yaklaşımı Türkiye'nin Önünü Açacak'

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı “Yeni Ekonomi Yaklaşımı”nı esnaf ve sanatkâr kesiminin son derece memnuniyetle karşıladığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yeni ekonomi yaklaşımının en önemli ayağı gelir dağılımında adalet olacak. Bu planın tam anlamıyla işlemesi halinde esnafımız zincir market ve AVM’lere karşı daha rekabet edebilir hale gelecek” dedi.



“Üretim artırılmalı”

Son günlerde döviz kurlarındaki artışın geçici olduğuna ve kısa bir süre içinde dövizdeki ateşin düşeceğine inandıklarının altını çizen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada, “Yeni Ekonomi Yaklaşımının içeriğinde olan cari açığın düşürülmesi yönündeki yapısal reformlar, aynı zamanda döviz kurlarındaki baskının da önüne geçecektir. Bu da her şeyden önce üretimin artırılması ve sürdürülebilir, sağlıklı bir büyüme ile mümkün olacaktır. Para ve maliye politikaları yeni dönemde daha da uyumlu işleyecek ve piyasalar kısa sürede canlanacaktır” sözlerine yer verdi.

“Vergiler daha adil olacak”

Yeni dönemde vergi politikalarında da yoğun bir çalışma yapıldığını ifade eden Palandöken, “Vergi politikaları, dar gelirliye destek olacak şekilde daha adil bir sistem üzerine kurulacak. Bu da gelir dağılımının dengelenmesine katkı sağlayacak. Dolaylı vergilerin payının yüksek olması vergilemede adalete uymayan bir sonuç doğruyordu, doğrudan vergilerin payı artar, dolaylı vergilerin payı azalırsa bundan en fazla esnaf ve sanatkârlar ile dar gelirli ücretliler ve emekliler kazançlı çıkar. Ücretli ve emeklilerin reel gelirleri artarsa buna paralel olarak tüketimleri de mutlaka artacaktır. Sonuçta Türkiye ekonomisi bundan kazançlı çıkar” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA