Irak'ta Seçim Sonuçlarının Elle Sayımı Tamamlandı Açıklaması 'Sonuçlar Aynı'

Irak’ta geçen Mayıs ayında yapılan seçim sonuçlarının elle sayılma işlemleri tamamlandı. Sonuçlara göre Şii lider Mukteda el-Sadr yine ilk sırada yer aldı.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği, geçen Mayıs ayındaki seçimlerin ardından başlayan tartışmalardan sonra elle sayılan seçim sonuçlarını açıkladı.

Komiserlik, 13 kentte elle yapılan sayımla elektronik aygıtların sonuçlarının aynı olduğunu belirterek, tek farkın Şii Milis Gücü Haşdi Şabi komutanlarından Hadi el-Amiri başkanlığındaki Fetih listesinin bir sandalye daha kazanmasını olduğunu söyledi.



Birinci sırada gelen Şii lider Mukteda el-Sadr’a bağlı Sairun İttifakı 53 sandalye sayısını korurken ikinciliği muhafaza eden Fetih İttifakı sandalye sayısını 48’e çıkardı.

Başbakan Haydar el-İbadi’nin başkanlığındaki el-Nasır İttifakı ise 42 sandalye ile 3. sıradaki yerini korurken, eski başbakanlardan İyad Allavi’nin listesi de 21 sandalye ile eski yerinde kaldı.

Diğer Şii gruplardan Kanun Devleti, Ulusal Hikmet Koalisyonları da yer ve sandalye sayılarını korudu. Eski başbakanlardan İyad Allavi’nin Vataniyye ve Sünni liderlerden Usame en-Nuceyfi’nin Karar Koalisyonu da yerini muhafaza etti.

Yüksek Federal Mahkemesi tarafından seçim sonuçlarının ilanının ardından 15 gün içerisinde yeni meclis üyelerinin göreve başlaması bekleniyor.
Kaynak: İHA