Endonezya'da 2019'Da Yapılacak Başkanlık Seçimleri

Başkanlık seçiminde yarışacak adaylar, belirledikleri yardımcıları ile seçim kuruluna kayıt yaptırdı.

Endonezya'da gelecek yıl nisan ayında yapılacak başkanlık seçiminde yarışacak adaylar, seçim kuruluna başvurarak kayıt işlemlerini tamamladı.

Tempo gazetesinin haberine göre, 2019-2024 dönemi başkanlık seçimi için Demokratik Mücadele Partisinden (PDI-P) yeniden aday olan Devlet Başkanı Joko Widodo ve başkan adayı olan Büyük Endonezya Hareket Partisinden (Gerindra) Prabowo Subianto, belirledikleri başkan yardımcısı adaylarıyla Yüksek Seçim Kuruluna (KPU) kayıt işlemlerini yaptı.

Widodo'nun başkan yardımcılığı için adayı Endonezya Ulema Meclisi (MUI) Başkanı Ma'ruf Amin'i olurken Prabowo ise Cakarta Vali Yardımcısı Sandiaga Uno'yu aday gösterdi.

İki adayın yarışacağı başkanlık seçimlerinde Widodo, 9 siyasi partinin koalisyonuyla çatı adayı olarak desteklenirken Prabowo ise çatı adaylığında 4 partinin desteğini aldı.

Buna göre, seçimlerde Milli Demokrat Parti (NasDem), Birleşik Kalkınma Partisi (PPP) Halkın Vicdanı Partisi (Hanura) ve Golkar Partisi gibi büyük partilerin aralarında bulunduğu 9 siyasi parti Widodo'yu, kendi partisi de dahil Müreffeh Adalet Partisi (PKS), Milli Görev Partisi (PAN) ve Demokrat Parti (PD) de Prabowo'yu destekleyecek.

Başkanlık ve milletvekili seçimlerinin ilk kez aynı tarihte yapılacağı ve 14 partinin yarışacağı seçimlerde, başkanlık için kayıt yaptıran adaylar 20 Eylül’de, milletvekilleri isim listesi ise 21-23 Eylül'de açıklanacak.

Bu arada, başkan yardımcılığına aday gösterilen Cakarta Vali Yardımcısı Uno, görevinden resmi olarak istifa etti.

Temmuz 2014'teki başkanlık seçimini Widodo, ikinci turda Prabowo'ya karşı oyların yüzde 53'ünü alarak 2019 yılına kadar başkan seçilmişti.

Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip Endonezya, anayasaya göre cumhuriyet rejimine sahip üniter devlet olarak tanımlanıyor.

Ülkede devlet başkanı seçimleri ilk kez 2004'te doğrudan halk oylamasıyla yapıldı.

Devlet başkanı ve yardımcısı, 5 yıllık dönem için halk oylamasıyla seçiliyor.

İki kamaralı Halkın Danışma Meclisi, 560 üyeli Temsilciler Meclisi ve 136 üyeli Bölgesel Temsilciler Konseyi'nden oluşuyor.

Halkın Danışma Meclisi, en az 5 yılda bir toplanıyor ve anayasa değişikliği, devlet başkanı ve yardımcısını atama ve anayasa hükümlerine dayanarak görevden azletme yetkilerini elinde bulunduruyor.
Kaynak: AA