Tarihi Değirmenin Emektar Çifti

Ordu'da yaşayan 90 yaşındaki Abdullah ve Hüsne Şenol çifti, ilerleyen yaşlarına rağmen tarihi su değirmenini 70 yıldır döndürmeye çalışıyor 6 çocuk ve 20 torun sahibi Abdullah Şenol: 'Günün büyük bölümünü eşimle burada geçiriyoruz. Bu değirmene 5 köyden mısır getiriliyor. Mısırların un haline getirilmesi için emek veriyoruz'

Tarihi Değirmenin Emektar Çifti
Ordu'da yaşayan Abdullah ve eşi Hüsne Şenol, yaklaşık 200 yıllık su değirmeninin çarkını 70 yıldır birlikte döndürüyor.

Fatsa ilçesine bağlı İslamdağ Mahallesi'nde yaşayan 90 yaşındaki Abdullah Şenol, 70 yıldır her sabah evinden ayrılarak tarihi değirmenin yolunu tutuyor. Şenol'a en büyük desteği, kendisiyle aynı yaştaki eşi Hüsne Şenol veriyor.

Günün büyük bölümünü değirmende geçiren emektar çift, asırlık değirmenle 5 köye hizmet veriyor.

6 çocuk ve 20 torun sahibi Abdullah Şenol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yaşından bu yana değirmende çalıştığını söyledi.

Tarihi değirmenin kendisine komşularından kaldığını anlatan Şenol, gücü yettiğince değirmende çalışmayı sürdüreceğini ifade etti.

Sabah erken saatlerde değirmeni açtığını belirten Şenol, "Günün büyük bölümünü eşimle burada geçiriyoruz. Bu değirmene 5 köyden mısır getiriliyor. Mısırların un haline getirilmesi için emek veriyoruz." dedi.

Şenol, teknolojinin gelişimiyle devreye giren elektrikli değirmenlerin insanları hazır un kullanmaya yönelttiğine işaret ederek, bu nedenle su değirmenlerine ilginin her geçen gün azaldığını da kaydetti.

Değirmende öğüttükleri un karşılığında bazen para bazen de undan pay aldıklarını anlatan Şenol, "Geçimimizi bu şekilde sürdürmeye gayret ediyoruz. Çok şükür halimizden de memnunuz." diye konuştu.

Şenol, değirmende öğütülen unu kimi vatandaşların ekmek, kimilerinin ise hamsi ve turşu yapımında kullandıklarını sözlerine ekledi.

- "Ekmek teknemizin kapısı hiç kapanmıyor"

Hüsne Şenol ise yıllardır eşiyle değirmeni işlettiklerini ifade ederek, "Eşim değirmende olduğu zaman birlikte çalışıyoruz. O çarşıya pazara gittiği zaman ise değirmeni ben işletiyorum. Ekmek teknemizin kapısı hiç kapanmıyor." dedi.

Şenol çiftinin komşusu Aldulkadir Yirmişbeşoğlu ise değirmenin yaklaşık 200 yıllık olduğunu ve Rumlardan kaldığını belirterek, "Abdullah amca ve eşi yıllardır bu değirmeni birlikte çalıştırıyor. Hiç yılmadılar. Her gün erken saatlerde değirmenin kapısını açıp insanlara hizmet veriyorlar." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA