Kastamonu'da Sportif Dalış Eğitimleri

Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Bilen, sportif amaçlı dalış eğitimlerinin sürdürüldüğünü belirtti.

Bilen, AA muhabirine, fakülte bünyesindeki Su Sporları, Su ve Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezinde dalgıç yetiştirdiklerini söyledi.

Bir ve iki yıldız dalış eğitimlerinin başarıyla tamamlandığını anlatan Bilen, “Dalgıç adaylarına teorik eğitimlerin verilmesinin ardından Abana ilçesinde uygulama dalışı yaptırıldı. Karadeniz’in görülmemiş su altı güzellikleri keşfetmek, bunları görüntülemek ve teorik bilgileri uygulamada geliştirmek adına çok güzel bir faaliyet gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı.

Merkezin Müdür Yardımcısı Dr. Ali Eslem Kadak ise dalışlarda 9 kursiyerin eğitimlerden başarıyla geçtiğini dile getirdi.

Kastamonu’nun, Karadeniz’de eşsiz güzelliklere sahip bir kent olduğuna dikkati çeken Kadak, şunları kaydetti:

"Abana’da Hacıveli kayalıklarının muhteşem görüntüleri arasında faaliyetlerimizi yaptık. İnsanlara denizi sevdirmek, suyun altına farklı bir açıdan bakmalarını sağlamak istiyoruz. Öğrencilerimiz, yaptığımız çalışmalarla su altının eşsiz dünyasını keşfetmenin mutluluğunu yaşadı. Dalış eğitimleri fakültemiz bünyesinde yaz sezonu boyunca devam edecektir. İlgili olan herkes, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu yetkili merkezi olan fakültemizde eğitimleri alarak bu güzellikleri bizlerle keşfedebilir."

Kadak, kurallara uyulması halinde dalış için risklerin ortadan kalktığına işaret ederek, "Tüm kurallara ve dalış rehberine uyulduğu takdirde dalışın hiçbir riski yok. Çünkü su altında kurallar çok katı, bunlara uymayan birinin dalış yapması da zaten mümkün değil. Örneğin, futbol bugün ilgisi olan herkes tarafından oynanır ama dalış öyle değil. Eğitmenlere ve kurallara birebir uyulmak zorunda. Yapılan bir istatistik çalışmasına göre bowlingde yaralanma riski, dalışa göre daha fazla." diye konuştu.

Kaynak: AA