İzmir'de Çocuk İstismarlarına Tepki Yürüyüşü

İzmir'de bir grup lise öğrencisi, velileriyle birlikte çocuk istismarına karşı yürüdü.

İzmir'de bir grup lise öğrencisi ve aileleri, çocuk istismarını protesto etmek amacıyla yürüyüş yaptı.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan ve aralarında bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de bulunduğu öğrenciler, ''Çocuk susar, sen susma'', ''İzmir uyuma çocuğuma sahip çık'', ''Minik bedenime, minik yüreğime dokunma'' yazılı dövizler taşıyarak Kordonboyu'ndan Gündoğdu Meydanı'na kadar yürüdü.

Yürüyüş sonunda İzmir Ticaret Meslek Lisesi son sınıf öğrencisi Bahar Çelik, grup adına yaptığı açıklamada, çocuk istismarlarına tepki gösterdi.

Son yıllarda tüm dünyada çocuk istismarının giderek arttığını belirten Çelik, "Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği'nin 2016 Çocuk İstismarı Raporu verilerine göre son bir yılda 400 çocuk istismara uğradı.Son 10 yılda dünyada çocuk istismarı vakaları yüzde 700 arttı." diye konuştu.

Çelik, çocuk istismarının halk sağlığı sorunu olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Çocuklarımızla açık ve dürüst bir ilişki kurmalıyız. Okuldan veya başka bir yerden geldiğinde gününün nasıl geçtiğini sormalıyız. O gün hoşuna gidip ya da gitmeyen herhangi bir şey olup olmadığını sormalıyız. İyi dokunma ile kötü dokunma arasındaki farkı öğretmeliyiz. Güvenmediğimiz kişilerle yalnız bırakmamalıyız. Yaşıtları ile oyun oynamasını sağlamalıyız. Oyun zamanlarında arada kontrol etmeliyiz. Çocuk ne söylerse söylesin ona inanmalıyız. İnterneti koruyucu programlarla kullanmalıyız."

Çelik, bu konuda eğitim ile bilincin arttırılması ve caydırıcı nitelikte yasal düzenlemelerin yapılmasıyla çocuk istismarının oldukça azalacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA