Denge Kaybı Farklı Hastalıkların Habercisi Olabilir

Nöroloji Uzmanı Dr. Osman Demir, “Dengesizlik, beyin, beyincik ve ya omurilikteki bir hastalığın habercisi olabilir. Denge kaybı olan hastalar mutlaka doktora başvurmalıdır” dedi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesinden Nöroloji Uzmanı Dr. Osman Demir, denge kaybı hakkında bilgiler verdi. Denge kaybı olan hastaların mutlaka bir uzman hekime görülmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Osman Demir, "Denge kaybı şikayetleri ve dengesizlik atakları olan hastaların mutlaka uzman hekime görülmesi gerekmektedir. Denge kaybı, beyinde denge ile ilgili ana merkez beyin sapındaki ve beyincikteki denge hücrelerinden oluşmaktadır. Beden dengesini beyine anlatan ise eklemlerde ve tendonlardaki sinirlerdir. Bu sinirler omuriliğin arkasında yer alan ve arka kordon isimdeki kolonda yol alarak yine beyin sapından ilgili merkezlere bedenin üç boyutlu uzayda hangi pozisyonda durduğunu beyine anlatır. Bu duyuya derin duyu ismi verilmektedir. Sayılan anatomik yapıların herhangi birinin hastalığında kişi dengesizlik hisseder. Denge kaybında hastalar uzuvlarda veya bedenin kendisinde ortaya çıkan beceriksizleşme hisseder. Bu genellikle kendini yürüme bozukluğu şeklinde gösterir” diye konuştu.

Denge kaybının bağlantılı olabileceği hastalıkları sıralayan Demir, “Dengesizlik beyin, beyincik veya omurilikteki bir hastalıktan kaynaklanabileceği gibi farklı hastalıkların da habercisi olabilir. Dengesizliğin tedavisi altta yatan hastalığa göre çok değişebilmektedir. Size uygun tanı ve tedavi yöntemini doktorunuz belirleyecektir. İlaçla geçmeyen tedavi yöntemlerinin yanında beyincikteki bir tümörden kaynaklanan denge kayıplarında cerrahi tedavi de yapılması gerekebilir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA