Kars'ta Tarihi Hamamların Restorasyonu Devam Ediyor

Kars’ta tarihi Muradiye Hamamı ile Cuma Hamamı’nın restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Kars'ta Tarihi Hamamların Restorasyonu Devam Ediyor
Kars Kalesi altında, Taş Köprü yanında bulunan ve ’Tarihi Dokunun Korunması’ projesi kapsamında restoresine başlanan Muradiye Hamamı ve Cuma Hamamı restorasyon çalışmaları tamamlandığında turizme kazandırılacak.

Kars Valiliği öncülüğünde Kültür Turizm ve Altyapı Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı (KARTAB) koordinesinde ’Tarihi Dokunun Korunması Projesi’ kapsamında geçen yıl restorasyon çalışmalarına başlanan hamamlar, yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.

Geçmişte uzun yıllar Karslılara hamam olarak hizmet veren Muradiye ve Cuma Hamamı geçen süre içerisinde yıkılarak tahrip edilmişti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın destekleri, Kars Valisi Rahmi Doğan’ın da çabalarıyla atıl durumdan kurtarılan hamamların restorasyon çalışmalarının yüzde 70’i tamamlandı. Aslına uygun bir şekilde restore edilen hamamlar kentteki turizmcileri de heyecanlandırıyor.

Özellikle Doğu Ekspresi ile farklı bir ivme kazanan Kars’ın tarihi değerlerinin tek tek gün yüzüne çıkarılmasıyla daha da cazip hale geldiğini ifade eden turizmciler, “Kars Doğu Ekspresiyle tavan yaptı. Kente gelen turist sayısında önemli bir artış sağlandı. Ziyaretçiler Kars’ta daha fazla zaman geçirmeye başladı.

İşte tarihi değerlerin restore edilerek turizme kazandırılmasının de etkisi var. Biz emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Gerçekten Kars başlı başına bir tarih, bizler Kars’ı daha iyi anlatmalıyız” dediler.

“Osmanlı Mahallesi Projesi ne zaman hayata geçirilecek”

Kars Kalesi altında bulunan derme çatma evlerin kaldırılmasıyla birlikte burada yapılacak olan Osmanlı Mahallesi projesinin biran evvel hayata geçirilmesi bekleyen vatandaşlar, Osmanlı Mahallesi Projesi ile Kars’ın zirve yapacağını belirttiler. Gece konduların yıkılmasıyla birlikte yetkililerin Osmanlı Mahallesi’nin yapımına başlayacağını hatırlatan vatandaşlar projenin hayata geçirilmesini beklediklerini söylediler.

Projenin durdurulduğu, askıya alındığını yönünde duyumlar aldıklarını ifade eden vatandaşlar, “Osmanlı Mahallesi Projesi ne zaman hayata geçirilecek. Geçen yıl başlanacaktı. Projesi hazırdı. Neden başlanmadı. Halk arasında projenin iptal edildiği söyleniyor. Gerçekten proje iptal mı edildi? Osmanlı Mahallesi Projesi hakkında yetkililerden açıklama bekliyoruz. Çok önemli bir projeydi. Hamamlarla birlikte o da tamamlanacaktı. Ancak henüz Osmanlı Mahallesi’nin yapımına başlanmadı” diye konuştular.
Kaynak: İHA