Suriyeli Sığınmacılar Sıhhat Projesi İle Şifa Buluyor

Mardin'de Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliğince yürütülen proje kapsamında açılan iki Babı Şifa Göçmen Sağlık Merkezi'nde Suriye'deki iç savaştan kaçarak kente yerleşen sığınmacılara birinci basamak koruyucu sağlık hizmeti veriliyor Sığınmacılardan Emane Hedi: 'Sağlık hizmetlerinden ve Türkiye'den çok memnunuz. Allah Erdoğan'dan razı olsun, babası olmayana baba oldu. Kimseyi ayırmadan herkese yardımcı oluyor'

Suriyeli Sığınmacılar Sıhhat Projesi İle Şifa Buluyor
HALİL İBRAHİM SİNCAR - Mardin'de Suriyeli sığınmacılar, "Sıhhat Projesi" kapsamında kentte açılan iki Bab-ı Şifa Göçmen Sağlık Merkezi'nde şifa buluyor.

Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliğince yürütülen proje kapsamında, Mardin'in merkez Artuklu ve Kızıltepe ilçelerinde iki Bab-ı Şifa Göçmen Sağlık Merkezi kuruldu.

Suriye'deki iç savaştan kaçarak kente yerleşen sığınmacılara birinci basamak koruyucu sağlık hizmeti verilen merkezlerde görev yapan doktor ve diğer sağlık görevlileri de yine sığınmacılardan oluşuyor.

Sığınmacıların rahat bir şekilde sağlık hizmetine ulaştığı merkezlerin sayısının dörde çıkarılması hedefleniyor.

- "Türkiye'de verilen sağlık hizmetini sığınmacılara sunuyoruz"

Mardin İl Sağlık Müdürü Saffet Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sıhhat Projesi kapsamında kentte yaşayan sığınmacılara sağlık hizmeti sunmak için iki merkez açıldığını söyledi.

Bu merkezlerde Suriyeli 4 doktor, 2 hemşire ve 4 temizlik görevlisinin çalıştığını ifade eden Yavuz, Midyat ve Nusaybin ilçelerinde de birer göçmen sağlığı merkezi kurulacağını belirtti.

Yavuz, "Türkiye'de verilen tüm koruyucu sağlık hizmetlerini ücretsiz bir şekilde Suriyeli göçmenlerimize sunuyoruz. Aşılarını, kanser taramalarını, bebek ve gebe izlenimlerini yapıyoruz. Bulaşıcı hastalıkları önlemek, kronik hasta takibini yapmak için gerekli hazırlık yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından farksız sağlık hizmeti almaya devam ediyorlar." dedi.

- "Türk devletine, hükümete ve millete minnettarız"

Şam'dan gelen doktor Abdullah El Hatip, savaşın şiddetlenmesiyle Türkiye'ye sığındığını belirterek, Sıhhat Projesi kapsamında eğitim gördüğünü söyledi.

Türkiye'ye kendilerine sunulan destekten dolayı hep dua ve teşekkür ettiklerini dile getiren Hatip, "Türk devletine, hükümete ve millete minnettarız. Burada çalışıyor, hastalara bakıyor, insanlara sağlık veriyoruz. Bize bu imkanı tanıdığı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, hükümete, Sağlık Bakanlığına ve Türk halkına teşekkür diyoruz." diye konuştu.

Hatip, ülkesinde de sağlık hizmeti sunmayı hayal ettiğini anlatarak, savaşın devam etmesinden üzüntü duyduklarını aktardı.

"Keşke bizim ülkemizde bu işi yapsaydık. Halkımıza orada tedavi verseydik ama maalesef orada savaş var. Burada şifa için sebep oluyoruz. İnşallah ileride bu savaş bitecek, oraya döneceğiz ve orada sağlık hizmeti vereceğiz. Bu sevdiğimiz mesleği orada sürdüreceğiz. Allah'tan hayırlısını istiyoruz. Burada herkes bize çok iyi davranıyor. Vatanımız gibi yaşıyoruz, hiçbir sıkıntı görmedim." diyen Hatip, Türkiye'de büyük destek gördüklerini vurguladı.

Hatip, Suriyeli sığınmacılara sağlık hizmeti vermeleri için eğitim gördüklerini belirterek, "Allah hepsinden razı olsun." ifadesini kullandı.

- "Sağlık hizmetlerinden ve Türkiye'den çok memnunuz"

3 yıl önce Haseke kentinden Türkiye'ye gelen Emane Hedi, sağlık sorunları nedeniyle merkeze başvurduğunu söyledi.

Suriye'de birçok yakınını kaybettiğini ve yaşadığı sıkıntıları gözyaşları içinde anlatan Hedi, "Savaştan kaçtık buraya geldik. Burada her şey çok güzel. Sağlık hizmetlerinden ve Türkiye'den çok memnunuz. Allah Erdoğan'dan razı olsun, ömrünü uzatsın, babası olmayana baba oldu. Kimseyi ayırmadan herkese yardımcı oluyor." şeklinde konuştu.

Suriyeli Hammude Kirvasi de çocuğunu merkezde tedavi ettirdiğini anlatarak, kendilerine bu imkanı sunan herkese teşekkür etti.
Kaynak: AA