İdlib'de kirli oyun

Gazeteci Serdar Turgut, İdlib'de YPG'lilerin Suriye üniforması giyerek operasyonlara katılacaklarını yazdı.

İdlib'de kirli oyun
İdlib'de kirli oyun
Suriye'de kritik konumda bulunan İdlib'de, değişik gruplar faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

Türkiye'nin de 12 gözlem noktasının bulunduğu bölgede, Esed rejimi ile terör örgütü YPG'nin anlşamak üzere oldukları gelen haberler arasında.

SURİYE ÜNİFORMASI GİYECEKLER

Habertürk yazarı Serdar Turgut, rejim ile YPG'nin anlaşması halinde, YPG'lilerin Suriye ordusu üniforması giyerek operasyonlara katılacağını yazdı.

Turgut, anlaşma zemininde ABD'nin rolüne de dikkat çekerken şunları yazdı;


Washington'da, bölgeyi sürekli izlemekten sorumlu birimlerden kaynakların bana söylediğine göre Esad rejimi ile esas görüşme amacı Fırat'ın doğusunda otonom oluşum kurulması olan YPG heyeti ayrıca, Esad rejimi ile açılacak işbirliği sürecinde eğer Esad kabul ederse, rejimin İdlib'e muhtemel operasyonunda Suriye ordusu ile birlikte hareket etmeye hazır olduğunu da iletti. Hatta bu kaynaklar YPG'nin önerilerini bir aşama daha yükseltip, gerekirse kendi milislerinin Suriye üniforması giyerek operasyona katılabileceğini söylediklerini de belirttiler.

....

YPG'nin temsilcisiyken Washington'da Beyaz Saray ile çok iyi ilişkiler kurmuş olan ve sıkça Beyaz Saray'da görülen İlham Ahmed başkanlığındaki heyet, Esad rejimi ile Şam'da Fırat'ın doğusundaki bir otonom oluşumun geleceğini konuşurken bölgede de hazırlıkların sürdüğü belirtiliyor.

Washington kaynakları, YPG'nin kendi kontrolü altında bulunan bölgedeki yerleşim birimlerinde Demokratik Otonom Yönetim adı verilen kurullar oluşturduğunu ve Esad rejimi ile işbirliği imkanlarını bu kurulların araştırdığını vurguluyorlar.

Bazı altyapı ve baraj onarımlarının, Kürt-Esad rejimi işbirliği içinde yapılması yolunun bu kurullar tarafından açıldığı ve ileride bölgede bir otonom yapı oluşacaksa, bunda da bu kurulların aktif rolü olacağı beklentisi var Washington'daki birimlerde.

Fırat'ın doğusunda merkezi devletin içinde kalan otonom bir yapı oluştrulması fikri ilk kez Rusya tarafınan oluşturulmuştu. Rusların Kuzey Irak modeli dedikleri bu modele bölgeden çekilme planları yapmakta olan Trump'ın da sıcak bakmaya başladığı belirtiliyor.