Beyoğlu'ndaki Bina Çökmesi

Eski İTÜ Mimarlık Fakültesi Statik Kürsü Başkanı Prof. Dr. Kaya Özgen: 'Hiçbir olumsuzluk yok. Bölgedeki 7 binada da şu an için ikamet etmeye engel bir durum söz konusu değil. Dolayısıyla şu haliyle binaların iskan edilmesinde bir sorun görünmüyor'

Beyoğlu'ndaki Bina Çökmesi
Eski İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Statik Kürsü Başkanı Prof. Dr. Kaya Özgen, Sütlüce'de zemininde toprak kayması oluşması sonucu çöken 4 katlı apartmanın bulunduğu yerdeki binalarda yaptığı teknik inceleme ve ölçümler sonucunda, hiçbir olumsuzluğa rastlamadığını belirterek, "Bölgedeki 7 binada da şu an için ikamet etmeye engel bir durum söz konusu değil. Dolayısıyla şu haliyle binaların iskan edilmesinde bir sorun görünmüyor." dedi.

Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı İlhan Turan ile Prof. Dr. Kaya Özgen, Sütlüce'de incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilere bilgi verdi.

Turan, olayın ardından yaşanan süreci anlatarak, "Geçen hafta üzücü bir olay yaşanmıştı. Olay sonrasında bakanlığımız, büyükşehir belediyemiz, Beyoğlu belediyemiz ve kaymakamlığımızla beraber yaptığımız çalışmalar sonucunda bugüne geldik. Önce arazilere dolguları yaptık ve cuma günü itibarıyla arazide teknik raporları hazırlanmak üzere teknik arkadaşlarımız gerekli tatbikatları yapmışlardır. Bugün hocamız ve teknik heyetle beraber bütün binaları tek tek gezdik." diye konuştu.

Prof. Dr. Kaya Özgen de belediyeden teknik yetkililerle olayın yaşandığı yerdeki tüm binaları tek tek gezdiğini ve incelediğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Olayın gerçekleştiği alanda belediyenin aldığı birtakım tedbirlerle mevcut binalar, göçme öncesi güvenlik durumunu olduğu gibi koruyor. Şöyle açılımını yapayım; tek tek binalara bakarsak, ilk Çetin Apartmanı'na girdik. Burada hafif bir derzde açılma olmuş. Böyle binalarda olağandır. Bir sorun yok. Binanın projesi mühendislik hizmeti de aldığı için kayda değer bir olumsuzluk göstermiyor. Böylesi binalarda eğer bir sorun varsa duvarlarda çatlak olur, kirişler çatlar, fayanslarda ayrılma olur. Hiçbir olumsuzluk yok. Bölgedeki 7 binada da şu an için ikamet etmeye engel bir durum söz konusu değil. Dolayısıyla şu haliyle binaların iskan edilmesinde bir sorun görünmüyor."

Alandaki bir başka binada yaptıkları teknik incelemeyi anlatan Özgen, "Göçmeden etkilenmesi beklenen bir üstteki Mavi Haliç binaları var. Onlarda da bir sorun yok. Orada da tüm daireleri tek tek gezdik. Dediğim gibi böylesi binalarda olumsuzluk olursa önce birtakım çatlaklar olur. Fayanslar ayrılır. Hiçbir ayrılma, olumsuzluk yok. Binanın kendinden kaynaklanan bazı sorunlar var. Biz belediyedeki arkadaşlarla birlikte denetimlerimizi sürdüreceğiz. Bunlar mühendislik hizmeti alan binalar." ifadelerini kullandı.

Beyoğlu Sütlüce'de 24 Temmuz'da zemininde toprak kayması oluşması sonucu 4 katlı apartman çökmüştü. Beyoğlu Belediyesi, incelemeler sonucunda çöken bina dışındaki bir binayı yıkmıştı, 7 binada ölçüm yapmaya karar vermişti.
Kaynak: AA