Haziran Ayı Geçici Dış Ticaret Verileri

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: 'Önümüzdeki dönem ekonominin ihtiyaç duyduğu yapısal reformlara hız verilerek, enflasyonun ve faizin gerilemesiyle, yatırımların artmasını ve ihracatımıza olumlu katkı sunmasını bekliyoruz'.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ekonominin ihtiyaç duyduğu yapısal reformlara hız verilmesiyle yatırımların artacağını ve bunun ihracata olumlu katkı sunacağını belirtti.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan Haziran ayı geçici dış ticaret verilerini değerlendirdi.

Dış ticaret rakamlarındaki gerilemenin geçici olmasını temenni eden Zeytinoğlu, "Önümüzdeki dönem seçim süreci kaynaklı belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla ekonomimizde canlanma yaşanacağını ve ihracatımızın da artışlar yönünde hız kazanacağını düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Zeytinoğlu, ithalatın hız kesmesiyle dış ticaret açığının da gerilediğini gördüklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bunun cari açığa da olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Ocak-Haziran döneminde geçen yıla göre ihracatımız yüzde 6,3, ithalatımız ise yüzde 13,5 oranında arttı. Aynı dönemde yatırım malları ithalatındaki artış oranı ise yüzde 8,5. Bu kalemdeki artışları önemsiyoruz. Önümüzdeki dönem ekonominin ihtiyaç duyduğu yapısal reformlara hız verilerek, enflasyonun ve faizin gerilemesiyle, yatırımların artmasını ve ihracatımıza olumlu katkı sunmasını bekliyoruz."

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın resmi olmayan geçici dış ticaret verilerine göre, Haziran'da ihracat 12 milyar 970 milyon dolar, ithalat ise 18 milyar 480 milyon dolar oldu. Dış ticaret hacmi bu dönemde yüzde 2,64 azalarak, 31 milyar 451 milyon dolar şeklinde gerçekleşti. Dış ticaret açığı ise yüzde 8,87 azalarak, 5 milyar 510 milyon dolar oldu.
Kaynak: AA