Belediyenin El Verdiği İki Yaşam Uçurumdan Döndü

Balıkesir’in Burhaniye ilçe Belediyesinin uyuşturucu ve alkol bağımlılarını bu illetten kurtarmak için 'Yalnız değilsiniz' sloganıyla başlattığı proje kapsamında ulaşılan iki kişi AMATEM'de tedavi görüp sosyal yaşama dahil oldu Başkan Necdet Uysal: 'Bağımlı kişileri bulup onlara yardım etmeyi görev bildik. Biri kadın iki kişiyi tespit ettik. İki kardeşimizi Manisa'daki AMATEM'e götürdük, tedavilerine yardımcı olduk. A.D. kardeşimizi belediyeye işe de aldık. Bu iki kardeşimizin herkese örnek olmasını istiyoruz' A.D: 'Tedaviden sonra yeniden hayata başladım. Yeniden doğmuş gibiyim. Bütün bağımlılara tek tavsiyem utanıp, sıkılmasınlar tedavi için yardım istesinler'

Balıkesir'in Burhaniye ilçe Belediyesince uyuşturucu ve alkol bağımlığına karşı "Yalnız değilsiniz" sloganıyla başlatılan proje kapsamında iki kişi bu illetten kurtarılıp, normal yaşamlarına geri döndü.

Askerliğini yaptıktan sonra tanıştığı alkolün 25 yıl esiri olan 52 yaşındaki aşçı A.D, bu sürede eşinden boşandı, çocuğundan uzaklaştı ve işinden oldu.

Ailesinden kopup yalnız yaşam süren ve aşçılıktan sonra çobanlık yapan A.D'nin yanı sıra iki kardeşini kaybettikten sonra bunalıma girerek alkolün esiri olan 66 yaşındaki G.Ö. de Burhaniye Belediyesinin başlattığı proje sayesinde adeta uçurumun kenarından döndü.

Manisa'da bulunan Alkol Madde Bağımlığı Tedavi Merkezi'nde (AMATEM) tedavi görüp bu illetten kurtulan A.D. ile G.Ö. adlı kadın "yeniden doğmuş" gibi yaşam sürüyor. Belediyede işe de başlayan A.D, eski eşi ve kızıyla iletişim kurup, eskisi gibi yeniden aile olma çabası verirken, G. Ö. ise sosyal yaşama dönerek alkolden uzak normal insan olmanın keyfini çıkarıyor.

- "Yeniden doğmuş gibiyim"

A.D, AA muhabirine yaptığı açıklamada, askerden geldikten sonra başlayıp 25 yıl esiri olduğu alkolden 5 yıl önce Burhaniye Belediyesi sayesinde kurtulduğunu söyledi. Alkol yüzünden eşinden ve işinden olduğunu dile getiren A.D, şöyle konuştu:

"Bir iş için birine verdiğim sözü alkol yüzünden yerine getiremez oldum. Aşçılık yapamadım. Sabah kalkamadığım için gittiğim yerlerde kısa sürede işime son veriliyordu. Çobanlık yaparak geçinmeye çalışıyordum. Belediye ekipleri beni buldu. AMATEM'e götürerek tedavi ettirdiler. Belediye kendi bünyesinde beni işe alarak kurtardı. Belediye Başkanımız Necdet Uysal başta olmak üzere tüm belediye çalışanlarına teşekkür ediyorum. Şu anda eşimden ayrıyım, yalnız yaşıyorum. Bir kızım var o da annesiyle yaşıyor. Yeniden görüşmeye başladık. Eskisi gibi aile olamıyoruz ama bunun için çabalıyorum. Tedaviden sonra yeniden hayata başladım. Yeniden doğmuş gibiyim. Bütün bağımlılara tek tavsiyem utanıp, sıkılmasınlar tedavi için yardım istesinler."

- İki kardeşinin ölümüyle alkole başladı

G.Ö. adlı kadın da 6 yıl boyunca alkolik olarak yaşadığını, komşularının bildirmesiyle belediye ekipleri i tarafından alkol batağından kurtarıldığını söyledi.

Aynı evde yaşadığı erkek ve kız kardeşinin peş peşe hayatlarını kaybettiğini dile getiren G.Ö, "Bunalıma girdim. Zaten depresyon hastasıydım. Bu arada alkole başladım. Depresyon, alkol bir arada gitti. 6 sene alkolün etkisinde yaşadım. Komşum, belediyeye haber vermiş. Belediye ekipleri beni AMATEM'e götürerek tedavi ettirdi. Tedavi olalı 1 buçuk ay oldu. Şu anda hayatım çok güzel. Kesinlikle içki içmiyorum. Uzun zamandır yanıma gelmeyen yeğenim geldi ve benimle yaşayacak. Yalnız da değilim artık. Çok memnunum hayatımdan. Belediye ekipleri beni ziyaret ediyorlar, yemek gönderiyorlar. Başkan Necdet Uysal ve ekibine teşekkür ediyorum." dedi.

G.Ö. gençlere zor duruma düştüklerinde hiçbir şekilde alkolden medet ummamalarını da tavsiye etti.

- "Bağımlıların tedavisinin mümkün olduğunu gösterdik"

Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, uyuşturucu ve alkol bağımlığına karşı "Yalnız değilsiniz" adıyla proje başlattıklarını belirterek, Belediye Sağlık İşleri Müdürlüğü ekibinin tedavi imkanı sağlamak adına yaptığı araştırma sonucu alkol bağımlısı A.D. ve G.Ö'ye ulaştıklarını söyledi.

Bağımlı kişilerin genelde ortaya çıkmak istemediklerini, kendi istekleriyle tedaviye müracaat etmediklerini dile getiren Uysal, şöyle konuştu:

"Bağımlı kişileri bulup onlara yardım etmeyi görev bildik. Biri kadın iki kişiyi tespit ettik. İki kardeşimizi Manisa'daki AMATEM'e götürdük, tedavilerine yardımcı olduk. A.D. kardeşimizi belediyeye işe de aldık. Bu iki kardeşimizin herkese örnek olmasını istiyoruz. Bu tür madde bağımlıları ve alkole esir olmuş insanların belediyemize, bu kapsamda mücadele eden resmi kuruluşlara veya vakıflara müracaat etmeleri gerekiyor. Bunları tespit etmemiz zor oluyor. O bakımdan tedavi de zor oluyor. Bağımlıların tedavisinin mümkün olduğunu biz Burhaniye Belediyesi olarak gösterdik."

Belediye Sağlık İşleri Müdürü Murat Bektaş da Manisa'daki AMATEM'in ilçeye en yakın merkez olduğunu belirterek, "İki kişinin gidişleri, gelişleri, refakatçilerin sağlanması kısaca maddi ve manevi her türlü desteği verdik. Bağımlı olup bizden talepte bulunan vatandaşlarımızın yanındayız. Onların bu illetten kurtulma kararlarına destek olmaya her zaman hazırız. Bu iki büyüğümüz, arkadaşımız yeni hayatlarına başladılar." diye konuştu.

Kaynak: AA