Ürdün'den İsrail'e 'Aksa'daki İhlalleri Durdurma' Çağrısı

Ürdün, İsrail'den Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri acilen durdurmasını istedi.

Ürdün Hükümet Sözcüsü Cumane Guneymat, Mescid-i Aksa'da yaşananlara ilişkin yaptığı açıklamada, İsrail'in Mescid-i Aksa cemaati ve Kudüs İslami Vakıflar İdaresi görevlilerine yönelik saldırıları başta olmak üzere Aksa'da gerçekleştirdiği kışkırtıcı eylem ve ihlallerini kınadı.

Guneymat, açıklamasında "Bu kabul edilemeyecek eylemler, mukaddes mekanın hürmetini ihlal ediyor ve tüm dünyadaki Müslümanların duygularını tahrik ediyor." ifadesine yer verdi.

İsrail'in uluslararası hukuk ve insan haklarına göre, Doğu Kudüs'te işgal gücü olarak sorumlulukları bulunduğuna dikkati çeken Guneymat, İsrail'in söz konusu ihlallerinin, tüm dinlerin ibadet yerlerine saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayan uluslararası sözleşmelerin de ihlali olduğunu kaydetti.

Kudüs'ün tarihi-hukuki statüsüne ve Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'ne saygı gösterilerek Harem-i Şerif'teki sükunetin korunması çağrısında bulunan Guneymat, Aksa'daki ihlallerden İsrail hükümetinin sorumlu olduğunu belirtti.

Guneymat, Aksa'ya yönelik ihlallerin acilen durdurulmasını ve mukaddes mekanların tarihi statüsünün korunmasını talep etti.

İsrail polisi, cuma namazı sonrası Mescid-i Aksa'daki cemaate göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla saldırmış, cemaati boşalttıktan sonra Harem-i Şerif'in tüm kapılarını kapatmıştı.

Kaynak: AA