'Türk Askeri Barışı Tesis Etmek İçin Oradaydı'

Erzurumlu 88 yaşındaki Kore gazisi Recep Kekeç:'Türk askeri cephede en öndeydi. Orada kaç tane şehir aldı, kahramanlık gösterdi. Biz Güney Kore'ye BM'nin onurunu kurtarmak için gittik. Türk askeri barışı tesis etmek için oradaydı' Türkiye Muharip Gaziler Derneği Erzurum Şube Başkanı Salih Mesci:'Mehmetçik, Kore'de ismini altın harflerle tarihe yazdırdı'

'Türk Askeri Barışı Tesis Etmek İçin Oradaydı'
FAHRETTİN GÖK - Erzurum'da yaşayan 88 yaşındaki Kore gazisi Recep Kekeç, "Türk askeri cephede en öndeydi. Orada kaç tane şehir aldı, kahramanlık gösterdi. Biz Güney Kore'ye Birleşmiş Milletler'in (BM) onurunu kurtarmak için gittik. Türk askeri barışı tesis etmek için oradaydı." dedi.

Vatani görevini yaptığı Muş'tan Kore Savaşı için seçilen birlikte yer alan Recep Kekeç, 32 gün süren gemi yolculuğunun ardından ulaştığı Güney Kore'de, bir yılı aşkın süre görev yaptı.

Kekeç, ABD müttefiki olan Türkiye'nin yanı sıra 14 ülkenin desteklediği Güney Kore'nin farklı cephelerinde savaştıktan sonra Türkiye'ye dönerek gazilik madalyası aldı.

Aradan geçen 68 yıla rağmen savaş anılarını taze tutan Kekeç, cephede omuz omuza savaştığı onlarca arkadaşını şehit vermenin hüznünü hala yaşıyor.

Kekeç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yemin ettikten sonra 3 aylık asker iken özel birlik olarak seçildiklerini ve zorlu bir yolculuğun ardından gittikleri Güney Kore'de bu ülkenin halkı için savaştıklarını belirtti.

Orada çok zor şartlarda hayatta kalmaya çalıştıklarını aktaran Kekeç, "Oraya gitmemiz hiç kolay olmadı. Uçak ulaşım imkanı olmadığı için 32 gün gemi yolculuğu yaptık. Burada da çok sıkıntılar çektik. Toprak üzerinde yatıp kalkıyorduk. Aç ve susuz kaldık." diye konuştu.

- "Türk askeri cephede en öndeydi"

Kekeç, Güney Kore'de çok şiddetli çatışmalara girdiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Orada 892 şehit verdik, yanımda ölen askerleri bile hatırlıyorum. Devriye gezerken yanımda arkadaşım şehit oluyordu. Biz Güney Kore'ye düğüne, bayrama gitmedik, savaşa gittik. Biz o halk için oraya gittik. Türkiye orada savaşmıyordu, Güney ve Kuzey Kore savaşıyordu. Biz Güney Kore'ye yardıma gittik. Kuzey Kore'ye de başkaları yardım ediyordu. NATO üyesiydik. Amerika ve bizim askerlerimiz cephede beraberlerdi. Onlar çekilince bizim Türk askerimiz çembere düştü. Çember içinde şehit olanlar oldu. Türk askeri cephede en öndeydi. Orada kaç tane şehir aldı, kahramanlık gösterdi. Biz Güney Kore'ye BM'nin onurunu kurtarmak için gittik. Türk askeri barışı tesis etmek için oradaydı."

Kekeç, Kore gazisi olması dolayısıyla çeşitli programlara davet edildiğini ancak rahatsızlığı sebebiyle gidemediğini sözlerine ekledi.

- "Mehmetçik, Kore'de ismini altın harflerle tarihe yazdırdı"

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Erzurum Şube Başkanı Salih Mesci de Türkiye'nin Kore Savaşı'na tugay seviyesinde katıldığını anımsattı.

Bu askerler içinden ilk dört kafilenin, savaşa da katılmış olmaları dolayısıyla gazilik sıfatı aldığını kaydeden Mesci, "Mehmetçik, Kore'de ismini altın harflerle tarihe yazdırdı. Kore hükümeti de bizi bu sebeple her yıl Ankara'daki programlara davet ediyor. Kore hükümeti bize minnet borçlu olduklarını her defasında ifade etmektedir, oradaki fedakarlığımızı hiçbir zaman unutamıyorlar. Türkiye ile Güney Kore'yi kardeş devlet olarak ilan etmişlerdir." şeklinde konuştu.
Kaynak: AA