'Yahudi Ulus Devlet' Yasasına 8 Dilde Kınama

Batman Üniversitesi Senatosu: 'İsrail'i temel insan haklarına, uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler ilkelerine saygılı olmaya davet ediyoruz'.

Batman Üniversitesi (BAÜ) Senatosu, İsrail'in "Yahudi ulus devlet" yasasını İbrani'ce, İngilizce, Fransızca, Almanca, Çince, Rusça, Arapça ve Türkçe dillerinde yayımladığı mesajla kınadı.

Batman Üniversitesi Senatosu, mesajında, İsrail, uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler ilkelerine saygılı olmaya davet edildi.

İsrail Parlamentosu'nda kabul edilen söz konusu yasanın hukukun evrensel ilke ve esaslarıyla olduğu kadar Birleşmiş Milletler'in amaç ve ilkeleri ile de çatıştığı ifade edilen mesajda, şunlar kaydedildi:

"Bu yasa ile İsrail vatandaşı Filistinlilerin hakları yok sayılmakta, Arapça resmi dil statüsünden çıkarılmakta, İsrail'in işgal altında tuttuğu Kudüs şehri başkent olarak ilan edilmektedir. 1948'de yerlerinden çıkartılan Filistin kökenli vatandaşlara geri dönüş hakkı verilmezken dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Yahudilere geri dönüş hakkı verilmekte ve Birleşmiş Milletler kararlarıyla hukuk dışılığı tescil edilmiş yerleşimler teşvik edilmektedir. Öte yandan yasada ulusların kendi kaderini tayin hakkının sadece Yahudilere yönelik bir hak olarak tanımlanması ise yalnızca Filistinliler açısından değil; uzlaşma ve çözüm kültürüne, bir arada yaşama inancına sahip Yahudi vatandaşlar için de kabul edilebilir nitelikte değildir."

İsrail Meclisi'nin aldığı kararın kabul edilemez olduğu vurgulanan mesajda, "Batman Üniversitesi olarak İsrail Parlamentosu tarafından kabul edilen, fiili olarak Filistin'de sürdürülen işgale ve hukukdışı uygulamalara yasal zemin hazırlanmasını ve iki devletli çözüm vizyonunun ortadan kaldırılmasını amaçlayan söz konusu yasayı kınıyoruz. İsrail'i temel insan haklarına, uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler ilkelerine saygılı olmaya davet ediyoruz.” denildi.
Kaynak: AA