Ünye'de Mantar Zehirlenmesine Karşı Uyarı

Ünye İlçe Sağlık Müdürü Dr. Saliha Yeşilduman, mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşların dikkatli olmasını istedi.

Yeşilduman, yaptığı yazılı açıklamada, mantar tüketiminin yaygın olduğu bu günlerde mantar zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Mantar zehirlenmesinin ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme olduğuna dikkat çeken Yeşilduman, şunları kaydetti:

"Mantarların yoğurtla beraber tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi, kaynatılması, taze, konserve ya da kurutulmuş olması, zehrinin yok edilmesi için yeterli değildir. Mantarın zehri hiçbir şekilde yok edilemez. Dolayısıyla mantar yenecekse mutlaka kültür mantarları tercih edilmeli ve bol su ile iyice yıkanarak pişirdikten sonra tüketilmelidir. Satın alacağınız mantarın ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, üretim izni, üretim tarihi gibi bilgilerin yer almasına dikkat edilmelidir."

Yeşilduman, zehirlenme belirtisi olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna gitmeleri gerektiğini vurgulayarak, "Sersemlik, uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı, ishal, mantar zehirlenmesinin ilk gözlenen belirtileridir. Daha sonra karaciğer, böbrek diğer organların işlev bozuklukları, koma ve ölüm de görülebilmektedir. Mantar tüketiminden sonra bu belirtilerden bir ya da bir kaçı görüldüyse en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA