Berna Laçin'in İdam Tweetine Hapis İstemi

Oyuncu Berna Laçin hakkında twitter hesabında yaptığı bir paylaşımından dolayı “halkın dini değerlerini alenen aşağılama” suçundan 6 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Berna Laçin'in İdam Tweetine Hapis İstemi
Oyuncu Berna Laçin hakkında twitter hesabından yaptığı bir paylaşımdan dolayı başlatılan soruşturma tamamlandı.

Paylaşımına tepki yağdı

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, çocuklara karşı işlenen cinsel istismar ve öldürme eylemlerinin idam cezası gerektirip gerektirmediğine dair kamuoyunda çıkan tartışmalar kapsamında Berna Laçin’in twitter hesabından yaptığı paylaşıma yer verildi.

Söz konusu paylaşıma karşılık muhtelif sosyal medya sitelerinde yoğun tepkiler oluştuğu kaydedildi.

Şüphelinin savunmasında, suça konu paylaşımı yaptığı tarihte gündemde idam ve çocuk tacizine ilişkin sosyal medyada tartışmaların yapıldığını söyleyerek, takipçileri ile yazışırken Suudi Arabistan’daki düzen içerisinde tacizin ve tecavüzün olmadığına dair iddialarda bulunulduğunu, bunun üzerine kendisinin de konuyu toparlayıcı olarak söz konusu yorumu yaptığını kaydetti.



Suçlamaları kabul etmedi

Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama kastının bulunmadığını vurgulayan Laçin, tweetin konusunun da idama ilişkin olduğunu, çocuk ve kadınlara tecavüz, kadına şiddet suçlarına idamın çözüm olmadığını anlatmak istediğini beyan ederek suçlamaları kabul etmedi.

İddianamede, söz konusu paylaşımda örnek gösterilen Medine’de Hazreti Peygamberin kabrinin bulunduğunu, ziyaret edilen ve Müslümanlarca kutsal kabul edilen bir şehir olduğu belirtilirken, bu şehirde tecavüz suçlarının dünyadaki diğer ülkelere nazaran “tecavüz rekoru kıran şehir” şeklinde lanse edilmesini gerektirecek ölçüde çok yoğun yaşandığına dair hiçbir resmi ya da gayriresmi istatistiki veri bulunmadığı kaydedildi.

“Dini değerlere yönelik ‘ucuz’ saldırılar ifade özgürlüğü kapsamında korunamaz”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarında da vurgulandığı üzere şiddet çağrısı barındırmasa bile dini değerlere yönelik “ucuz” saldırıların ifade özgürlüğü kapsamında korunamayacağı ve düşünce açıklanırken dini değerlere yönelik saygısız tutumlardan kaçınılması gerektiği anlatıldı.

1 yıla kadar hapsi istendi

Şüpheli Berna Laçin’in kamuoyuna yansıyan idam tartışmalarına hiçbir katkısı olmayan, nesnel bir veriye dayanmayan paylaşım yaptığı belirtilirken, “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçundan 6 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İddianame, gönderildiği 59’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Şüphelinin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.
Kaynak: İHA