Sahte Avukat Olduğu İddia Edilen Şahıs Hakkında Suç Duyurusu

İçel Barosu, avukat diplomasına sahip olmadığı halde İçel'de kendisini avukat olarak tanıtarak, avukatlara ait yetkileri kullanıp vatandaşları dolandırdığı iddia edilen şüpheli hakkında suç duyurusunda bulundu.

İçel Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, yaptığı yazılı açıklamada, S.Y. isimli bir şahsın avukat olmadığı halde İçel'de avukat tabelası astığını, muvazaalı yoldan alacak devralarak ve kanunların tanıdığı başka hakları kötüye kullanarak avukatlara ait yetkileri kullandığını öğrendiklerini ve şahıs hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

Şüphelinin 1136 sayılı Avukatlık Kanu'nun "yalnız avukatların yapabileceği" işler başlıklı 35. maddesini ve 63. maddesini ihlal ettiğini ifade eden Yeşilboğaz, şunları kaydetti:

"Yapılan eylemler açıkça 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun ilgili hükümlerine aykırıdır. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 'yalnız avukatların yapabileceği işler' başlıklı 35 maddesinin 1. fıkrasında 'kanun işlerinde ve hukuki meselelerde mütalaa vermek, mahkeme, hakem ve yargı yetkisini haiz bulunan gerçek ve tüzel kişilere ait hakları dava etmek ve savunmak, adli işlemleri takip etmek, bu işlere ait bütün evrakı düzenlemek, yalnız baroda yazılı avukatlara aittir.' denilmiştir."

Yeşilboğaz, avukatlık yapma yetkisini taşımadıkları halde muvazaalı yoldan alacak devralarak ve kanunların tanıdığı başka hakları kötüye kullanarak, avukatlara ait yetkileri kullananların 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırıldığını hatırlattı.

Başkan Yeşilboğaz, avukat olmadığı halde avukatlık yetkilerini kullanarak adli işlerle ilgili dilekçe yazan, "icra takibi yapılır, dava dosyası hazırlanır, anlaşmalı boşanma dilekçesi ve dava dosyası hazırlanır" beyanları ve buna ilişkin tabelaları bulunan şüpheliler hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.

Kaynak: AA