KKKA Hastalığı Bilgilendirme Toplantısı

Artvin Sağlık Müdürlüğünce Ardanuç ilçesinde köy ve mahalle muhtarlarına yönelik Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Aşık Efkari Kültür Merkezindeki toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Ardanuç Kaymakamı Muhammed Furkan Sancaktutar, il genelindeki kene vakalarının sayısı açısından Ardanuç'un ilk sırada olduğunu söyledi.

Bu yıl KKKA vakalarının önceki yıllara göre artış gösterdiğini gözlemlediklerine işaret eden Sancaktutar, bilinçlendirmeyle bu vakaların azalacağına inandıklarını belirtti.

Ardanuç'ta hayvancılığın yaygın olduğunu kaydeden Sancaktutar, vatandaşların buna karşılık keneden korumadığını ifade etti.

Sancaktutar, kahvehaneler ve benzer toplu yaşam merkezlerinde eğitimlerin devam edeceğini, keneyle mücadeleyi daha etkin şekilde sürdüreceklerini ifade etti.

Ardanuç Devlet Hastanesi Başhekimi Seda Ahçı Yılmaz da sağlık çalışanları olarak köy köy gezerek kene konusunda vatandaşları bilinçlendirmelerine rağmen halen vatandaşlarda keneyi önemseme durumunun söz konusu olmadığını belirterek, "Belki farklı 10 keneden biri zararlı ama o bir tanesi canımıza mal olabilir. Biz halkımıza bunu anlatmaya çalışıyoruz. Ardanuç, KKKA hastalığı konusunda riskli bir yer. Kene vakalarında vatandaşlarımızı yakın takibe alıyoruz." dedi.

Yılmaz, yıl içerisinde ilçede KKKA tanısı konan 6 hastadan birini kaybettiklerini dile getirerek, "Demek ki tedavi edilen bir hastalık. Vatandaşlarımız bize ne kadar erken ulaşırsa, ne kadar erken tanı koyup tedaviye başlarsak hastalarımızı kurtarabiliyoruz. Bu yüzden kene deyip geçmeyelim. Keneyi önemseyelim." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA