FETÖ'nün Çalışma Evleri Davasında Ara Karar

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), MİT'in de aralarında bulunduğu devlet kurumlarına eleman sızdırmak için açtığı çalışma evlerinde kaldığı gerekçesiyle 12 sanığın yargılandığı davada, 3 sanığın yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliyesine karar verildi.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 10 tutuklu sanık ve avukatları katıldı. Tutuklu 2 sanık ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.

Kimlik tespitinin yapıldığı ve iddianamenin okunduğu duruşmada, sanık savunmaları ve talepleri alındı.

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, sanıklar İsa Atar, Yusuf Kameroğlu ve Gökmen Turğut'un mevcut delil durumu, tutuklu kaldıkları süre, adli kontrol hükümlerinin bu aşamada yeterli olacağı kanaatine varıldığından yurt dışına çıkma yasağı konularak tahliye edilmelerine karar verdi.

Sanıklar Abuzer Demir, Şahin İmre, Refik Arıöz, Talha Aşık, Ebubekir Yalçın, Hakkı Kerter, Kadir Gödek, Muttalip Karayunusoğlu ve Kadiri Tekgül'ün üzerilerine atılı silahlı terör örgütü yöneticisi veya üyesi olma suçlarının katalog suçlardan olması, tanık ve gizli tanık beyanları ile sanık beyanları, arama el koyma tutanakları, ByLock tespit tutanağı, MASAK raporu ve bütün dosya kapsamı dikkate alındığında sanıkların atılı suçu işlemiş olabilecekleri yönünde kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir somut deliller bulunmasına değinen heyet, işin önemi, kanunun sevk maddesinde belirtilen suç için öngördüğü ceza veya güvenlik önlemi değerlendirildiğinde "ölçülülük" ilkesine aykırı bir halin bulunmaması, delillerin henüz tam olarak toplanamaması, hali hazırda dinlenmesi gereken tanıkların bulunması, kaçma şüphesinin bulunması nedeniyle daha hafif koruma önlemi olan adli kontrol tedbiri uygulanmasının bu aşamada kovuşturmaya konu suç ve bu şüpheli açısından yetersiz kalacağı ve amaca hizmet etmeyeceği kanaatine varılarak, tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

Heyet, eksiklerinin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

-İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, FETÖ'nün, Türkiye'de açtığı çalışma evlerinden sorumlu yöneticilerinin, bu evlerde kalan örgüt mensuplarına, kamu sınavlarına (askeri okul, polislik sınavları, KPSS, ALES) ilişkin çaldıkları soruları verdikleri belirtilerek, bu suretle örgüt evinde kalan mensupların MİT'in de aralarında bulunduğu devlet kadrolarına yerleştirildiği anlatılıyor.

İddianamede, 12 sanığın "silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek", "örgüte üye olmak" ve "kamu kurumu aleyhine dolandırıcılık" suçlarından ayrı ayrı 7,5 yıl ila 62,5 yıl arasında değişen oranda hapisle cezalandırılması isteniyor.

Kaynak: AA