AB Ülkelerinde Her 2 Dakikada 1 Çocuk Kayboluyor

Avrupa Birliği ülkelerinde her iki dakikada bir çocuğun, her yıl 250 bin çocuğun kaybolduğu açıklandı.

AB Ülkelerinde Her 2 Dakikada 1 Çocuk Kayboluyor
Missing Children Europe’un kayıp çocuklar konusunda Avrupa’nın 32 ülkesinde 116000 numaralı kayıp çocuk sıcak telefon hattından yapılan görüşmelerle toplandığı kaydedildi. Toplanan verilerin Avrupa’da kaybolan çocuklarla ilgili olarak kayıp çocukların yaşı, kaybolma sebepleri, bulunan çocukların sayısı yıllık rapor halinde yayımlanıyor.

2017’de Avrupa kaybolan çocukların yüzde 46’sının bulunduğu, bu oranın 2016’ya göre yüzde 4’lük bir artış gösterdiği belirtildi. Kaybolan her yüz çocuktan birinin ölüsünün bulunduğu kaydedildi. Ölümlerin çoğunun evden kaçan çocuklar arasında olduğuna dikkat çekildi.

GEÇEN YIL AVRUPA’DA 10 MÜLTECİ ÇOCUĞU KAYBOLDU

Avrupa’da geçen yıl kaybolan 10 bin mülteci çocuğundan haber yok. Avrupa’da ülkelerin karışık mülteci hesaplamaları sebebiyle kaç çocuğun kayıp olduğu konusunda da kesin bir bilgi olmadığı kaydedildi. Kayıp mülteci çocukların sokaklarda ve otobüs duraklarında isimleri ve resimleri de yayımlanmıyor. Çoğu durumda polisin kayıp mülteci çocukları bulma teşebbüsünde bulunmadığı da kaydedildi. Mülteci çocukları Avrupa’ya geliyor ve kayboluyorlar.

Avrupa’da bir sivil toplum kuruluşu olan Kayıp Çocuklar Teşkilatı, geçen yıl Avrupa’ya yanlarında büyükleri olmadan gelen çoğu Suriyeli ve Afganistanlı olan 63 bin 300 mülteci çocuğundan en az 10 binin kayıp olduğunu açıkladı.

Aynı yıl Avrupa Birliği Güvenlik Birimi tarafından yapılan açıklamada, yine yanlarında büyükleri bulunmayan 10 bin çocuğun kaybolduğu bildirildi.

Avrupa Birliğinin ortak güvenlik kuruluşu olan Europol (Avrupa Polisi) bu kaybın gerçek mi yoksa Avrupa ülkeleri üyeleri arasındaki bürokratik karmaşadan mı kaynaklandığını bilmediğini kabul etti. Böyle olsa bile kayıpların, özellikle mülteci çocuklarının insan kaçakçıları, fuhuş ve dilendirme mafyaları ve köle işçi olarak çalıştırılmaya maruz kalabilecekleri belirtildi.

Europol’da yönetici durumunda bulunan Brian Donald, Avrupa genelinde mevcut suç örgütü ağlarının küçük yaştaki çocukları hedef almasına karşı uyardı. Brian Donald, bu küçük yaştaki mülteci çocuklarının bir kısmının ailelerini bulduğunu söyledi.



KAYIP MÜLTECİ ÇOCUKLARIN SAYISI KAÇ?

PorCausa vakfının topladığı verilere göre, Avrupa Birliği’nin üç ülkesinde yayımlanan rakamlara göre Europol Avrupa Birliği üyesi 28 ülkede toplam 10 bin mülteci çocuk kayıp durumda bulunuyor. İtalya 2015’de ailelerinden ayrı bulunan 5 bin 434 mülteci çocuğun kayıp olduğunu belirtti.

Bu sayının İsveç’te 2013-2016 arasında bin 829 olduğu, Almanya’da 1 Haziran 2016 itibariyle 749 olduğu belirtildi. Europol sözcüsü Tine Hollevoet, sayının 10 binin daha üstünde olduğuna inandığını söyledi.



Kaynak: İHA