Trump-Putin zirvesi sona erdi

ABD Başkanı Trump ve Rusya lideri Putin, Helsinki'de bir araya geldi. Yaklaşık 2 saat süren görüşme, az önce sona erdi.

Trump-Putin zirvesi sona erdi
Trump-Putin zirvesi sona erdi
ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Finlandiya Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda buluştu.

Rusya ve ABD’nin liderleri bugün Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bir araya geldi. Dünya nefesini tuttu ve bu zirveden çıkacak sonucu merak ediyor.

Görüşme öncesinde gazetecilere konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’yla iyi geçinmelerinin kötü değil, iyi bir şey olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise dünyada çözülmesi gereken çok sayıda mesele olduğunun altını çizdi. İki ülke arasındaki ilişkileri ve bu meselelerin bazılarını görüşeceklerini ifade etti.

Yaklaşık 2 saat süren görüşme az önce sona erdi.

Trump görüşme sonrasında Putin'le başbaşa görüşmesinin "iyi bir başlangıç" olduğunu vurguladı.

İki tarafın da görüşmenin içeriğine dair açıklama yapması bekleniyor.

Helsinki'de başlayan tarihi zirvede bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin basın mensuplarına görüntü verdi kısa bir açıklama yaptılar.

TRUMP: SABIRSIZLANIYORUM

ABD Başkanı Donald Trump, 'İki ülke olarak çok iyi anlaşamadığımızı düşünüyorum. Gerçektende dünyanın da bizim iyi anlaştğımızı görmek istediğini düşünüyorum' açıklaması yaptı.

ABD Başkanı Trump 'Dünyanın gözü burada. Karşılıklı görüşmemize başlamak için sabırsızlanıyorum' dedi.

PUTİN: KONUŞMAMIZIN VAKTİ GELMİŞTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Trump'la başbaşa görüşme öncesi şunları söyledi:

'Temaslarımız sürekli olarak devam ediyordu. Telefonda görüşüp çeşitli uluslararası etkinlikler kapsamında birkaç defa bir araya geldik. Fakat kuşkusuz, hem ikili ilişkilerimiz hem de dünyanın acılı noktaları (ki bunların sayısı az değil) hakkında konuşmamızın, bunlara dikkatimizi vermemizin vakti gelmişti.'

TARİHİ ZİRVEDE NELER KONUŞULACAK?

Trump ve Putin ikili görüşmelerin ardından çalışma yemeğine geçecekler.

İki liderin daha sonra da kameraların karşısına geçmesi bekleniyor. Zirvede gündemin ilk sıralarında ise Suriye ve İran var.

Trump'ın hedefi Suriye'de istikrarın sağlanması için Rusya'nın desteğini almak ve İran'ın bölgeden uzaklaştırılmasını sağlamak.

Amerikalı ve Rus yetkililer görüşmede Suriye konusunda bir anlaşmanın çerçevesinin çizileceğine dair sinyaller veriyor.

ABD'nin, İran'ın Suriye'deki askeri varlığının azaltılması karşılığında yıl sonuna kadar Suriye'den çekilebileceği belirtiliyor.

Ayrıca Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale ettiği iddiası, nükleer silahsızlanma, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri faaliyetleri, Kırım'ın ilhakı ve kuzey kore de masada olacak.

Zirvede Putin'in Kırım'ın ilhakı ile Ukrayna'daki askeri faaliyetleri nedeniyle Rusya'ya uygulanan bazı yaptırımların kaldırılmasını isteyeceği de aktarılıyor.
Kaynak: AA